Armomurhaaja (2017)

Euthanizer
Ohjaaja: 
Teemu Nikki
Henkilöt: 
Matti Onnismaa, Jari Virman, Hannamaija Nikander
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
84 min
Teemat: 
OHJAAJAKLUBI
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
vieraana Teemu Nikki * yhteistyössä SELO ry
Teemu Nikki on parhaimmillaan Armomurhaajassa, jossa nimihenkilön (Matti Onnismaa) tylyn julkisivun takana piilee vaikka mitä. Lemmikkieläinten kohtalo kertoo paljon meistä itsestämme iskevän omaperäisessä tarinassa, jossa viljellään mustaa huumoria ja viistoa erotiikkaa.

Armomurhaajan työnimi oli ”Karma”, joka johdattaa buddhalaiseen ajatteluun. Karman laki sanoo, että kaikilla tietoisilla teoilla on seuraus. Siihen ei jumalia tarvita.

Teemu Nikin Armomurhaaja on mustaa huumoria, mutta sen sanoma korostaa vastuuta. Veikko Haukka – Matti Onnismaa elämänsä roolissa ­– on automekaanikko, joka sivutoimisesti päästää päiviltä omistajilleen eri syistä tarpeettomaksi käyneitä lemmikkejä. Veikko on selkeästi misantrooppi, ihmisvihaaja, mutta eläimiä hän ei suinkaan vihaa, päinvastoin: niinpä hänen käytännöllisen filosofiansa kohteeksi joutuvat karman lain mukaisesti ne ihmiset, jotka syyttä suotta eläimiään lopetuttavat. He joutuvat kärsimään. Eläinten eutanasiatyönsä Veikko kuitenkin tekee huolellisesti, vaikka ei todellakaan nurkumatta.

Veikon filosofia ja elämänkäytäntö lienee valtaenemmistön ihmisille melkoisen vieras, mutta aina on mahdollista löytää joku joka ymmärtää. Lotta (Hannamaija Nikander) ihastuu Veikkoon ja ryhtyy paitsi rakastajattareksi / tyttöystäväksi, myös eräänlaiseksi kuolemanenkeliksi. Onko se mustaa huumoria vai filosofinen ulottuvuus, mene ja tiedä. Elokuvan hahmot ovat monitulkintaisia, ja käytännöllisesti kaikilla on musta puolensa, vaikka sympaattisuutta heissäkin esiintyy.

Ylipäänsä Armomurhaajassa on monia muitakin sivujuonia tai -juonteita, jotka järkiään perustellaan: kyse ei ole vain efektien sarjasta, toisin sanoen genre-elokuvalle ominaisista shokkivaikutuksista, joiden tekijänä ohjaaja Nikki elokuvauransa aloitti.

Juuri tämä perustelujen sarja ja niiden muodostama kokonaisuus tekee Armomurhaajasta äärimmäisen kiintoisan elokuvan, jossa budjetin pienuus ja sen tuomat rajoitukset eivät pääse määrittelemään elokuvan sanomaa. Armomurhaaja on mainio esimerkki elokuvasta, jonka nähtyään katsoja voi halutessaan pohdiskella omia moraalikäsityksiään yksin tai yhdessä muiden katsojien kanssa.

Toronton kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla 2017 ensi-iltansa saanut Armomurhaaja valittiin Suomen ehdokkaaksi Oscar-kisoihin 2018. Se oli myös ehdokkaana Pohjoismaisen elokuvapalkinnon saajaksi. Elokuvakriitikkojen yhdistys palkitsi sen vuoden parhaana elokuvana.

– Jari Sedergren 2018