Yrittäjä (2018)

Entrepreneur
Ohjaaja: 
Virpi Suutari
Lisähenkilöt: 
kuvaus Heikki Färm, Tuomo Hutri, Marita Hällfors, Jani Kumpulainen, H-P Vitikainen • musiikki Sanna Salmenkallio
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
S
Kesto: 
77 min
Teemat: 
OHJAAJAKLUBI
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
dokumenttielokuva * kaksi yrittäjätarinaa, tuotteina perinneliha ja nyhtökaura * vieraana Virpi Suutari * yhteistyössä SELO ry
Virpi Suutarin onnistumisten aalto jatkuu pitkässä dokumenttielokuvassa Yrittäjä. Rinnastusten kohteina ovat provinsiaalisuus (perinnelihan paikallismyynti) ja globalisaatio (nyhtökauran maailmanmenestys). Kun kuvaajana on Heikki Färm ja säveltäjänä Sanna Salmenkallio, todellisuuteen avautuu runollisia, jopa maagisia ulottuvuuksia.

Virpi Suutarin käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Yrittäjä (2018) seuraa kahta suomalaista yritystä toimijoineen. Honkajoella Laineen kuusihenkinen perhe pyörittää tivolia, mutta he kiertävät myös maakuntaa myymässä perinnelihatuotteita suurella myyntiautollaan. Pääkaupunkiseudun esimerkki yrittäjistä on nyhtökaurayritys, jonka suunnitelmat ovat jo maailman valloituksen tasolla: Maija Itkonen ja Reetta Kivelä hankkivat uuden tehtaansa tuotantokoneita ja käyvät neuvotteluja kiinalaisten kanssa. Tuotannon alkuvaiheissa myös nopeasti laajenevan toiminnan rahoitusneuvottelut ovat tärkeässä roolissa.

Yrittäjät ovat keskenään hyvin erilaisia. Laineen perheyritys muistuttaa perinteistä pienyrittämistä, jota tehdään aika usein hampaat irvessä – ongelmia riittää päivittäisellä tasolla hyvinkin käytännöllisistä pienistä asioista, jotka tuntuvat kaatuvan yrittäjän päälle. Proteiiniruoan valmistaja tähtää tulevaisuuteen optimistisesti, mutta törmää toisenlaisiin ongelmiin: globaali toiminta vaatii mittasuhteet, jotka tuntuvat joskus kovin suurelta lähtötilanteeseen nähden.

Suutari on löytänyt näiden kahden esimerkin välille tasapainon. Erityisessä asemassa on tällöin suuruusluokkien ymmärtämisen tapa: ohjaaja näkee pienessä suurta ja suuressa pientä – se sekä luo kunnioitusta yrittämisen arkeen että antaa katsojalle kaivattua särmää, sillä katsoja ei siedä liian siloteltuja tarinoita. Samalla se kertoo tarinoita siitä, mitkä yllättävät, satunnaiset ja jopa henkimaailman asiat voivat vaikuttaa yrittämisen aloittamiseen ja toiminnan yllä pitämiseen.

Tasapainottamisen keinoista mainittakoon Sanna Salmenkallion musiikki, joka on ohjaajan haastattelulausunnon mukaan tehty iso elokuva mielessä. Sitä kyllä kelpaa kuunnella.

– Jari Sedergren 2018