Dunkirk (2017)

Ohjaaja: 
Christopher Nolan
Henkilöt: 
Kenneth Branagh, Cillian Murphy, Fionn Whitehead
Lisähenkilöt: 
musiikki Hans Zimmer
Maa: 
USA/GB/Ranska/Alankomaat
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
107 min
Teemat: 
BIO REX 70 MM
Kopiotieto: 
70 mm
Lisätieto: 
liput 12 € / 10 € (klubikortilla) Huom! Tämä on suuren suosion vuoksi järjestettävä uusintanäytös.
Christopher Nolanin ylistetty Dunkirk (2017) keskittyy toisen maailmansodan käännekohtaan. Evakuointia odottavat ranskalaiset, brittiläiset ja belgialaiset joukot ovat saarroksissa Dunkerquen satamakaupungissa. Matkaa kanaalin toiselle puolelle on vain 40 kilometriä.

Toisessa maailmansodassa Saksa hyökkäsi länteen valtaamalla ensin Tanskan ja Norjan huhtikuussa 1940 ja avaamalla länsirintaman 10.5. Saksa  rynnäköi ylitsepääsemättömänä pidetyn Ardennien vuoriston yli Englannin kanaalille, eristäen kiilan pohjoispuolelle jääneet liittoutuneiden joukot. Samana päivänä Britannian pääministeri Neville Chamberlain erosi. Hänen tilalleen nimitettiin Winston Churchill, joka piti Britannian siirtoarmeijan jäämistä mottiin pahimpana sotilaallisena takaiskuna vuosisatoihin. Piirityksen aikana Saksa valtasi Alankomaat ja Belgian. Dunkerquen evakuointi (Operaatio Dynamo)  26.5.–4.6.1940 oli liittoutuneiden jättiläisoperaatio. 338 000 sotilasta kuljetettiin kanaalin yli Britanniaan. Ranska antautui Saksalle 22.6.

Matkustaessaan Englannin kanaalin yli 1990-luvun puolivälissä tuottajakumppaninsa ja tulevan vaimonsa Emma Thomasin kanssa Christopher Nolan sai ajatuksen tehdä elokuva Dunkerquen evakuoinnista, monien pikkuveneiden vaarallisesta retkestä.  Valmistunut elokuva seuraa tapahtumia maalla, merellä ja ilmassa. Nolan oli tottunut käyttämään ”lumivyöryefektiä” elokuviensa finaalissa, mutta Dunkirk rakentuu kokonaisuudessaan sille. Nolan rakensi teoksensa ikään kuin se olisi dokumenttielokuva, ja häntä kiehtoi se, että tarina on vastakohta Hollywood-kaavalle. Dunkerquen taistelu päättyy tappioon, eivätkä Yhdysvaltain joukot ole mukana pelastajina.

Nolan lykkäsi Dunkirkin tekoa, kunnes hän oli riittävän kokenut suurimittaisten toimintaelokuvien tekijänä. Hän päätti keskittyä siirtoarmeijan sotilaiden näkökulmaan eikä näyttänyt saksalaisia vihollisia eikä edes Britannian sodanjohtoa. Nolan esitti tuotantoryhmälleen 11 elokuvaa, jotka innoittivat häntä: Länsirintamalta ei mitään uutta (Lewis Milestone, 1930), Pelon palkka (Henri-Georges Clouzot, 1953), Alien (Ridley Scott, 1979), Speed (Jan De Bont, 1994), Unstoppable (Tony Scott, 2010), Ahneus (Erich von Stroheim, 1924), Auringonnousu (F. W. Murnau, 1927), Ryanin tytär (David Lean, 1970), Taistelu Algeriasta (Gillo Pontecorvo, 1966), Tulivaunut (Hugh Hudson, 1981) ja Ulkomaankirjeenvaihtaja (Alfred Hitchcock, 1940) – vain kaksi näistä oli sotaelokuvia. British Film Instituten BFI Southbank järjesti näistä elokuvista erityisen retrospektiivin. Historiallisena asiantuntijana oli Joshua Levine, joka kirjoitti myös elokuvaan liittyvän kirjan. Levine ja Nolan haastattelivat veteraaneja yhdessä.

Elokuva kuvattiin vallitsevassa valossa käyttäen IMAX 65 mm ja Panavision System 65 mm –filmejä. Ensi kertaa pitkässä elokuvassa IMAX-kameroita käytettiin käsivaralla. CGI-tietokone-manipulaatiota käytettiin vain joidenkin kohtausten viimeistelyyn.

- Dunkirkin tiedotteista ja muista lähteistä AA 20.5.2018 (Bio Rex, elokuvan ensimmäinen 70 mm:n näytös Suomessa) – Kiitos: SF Film Finland, Warner Bros. ja Syncopy Inc. (Emma Thomas, Christopher Nolan).

Näytös järjestetään yhteistyössä Korjaamo Kinon kanssa.