Fantastinen nainen (2017)

Una mujer fantástica
Ohjaaja: 
Sebastian Lelio
Henkilöt: 
Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco
Maa: 
Chile/Saksa/Espanja/USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
104 min
Teemat: 
NAINEN ELOKUVAMAAILMASSA
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
Elokuvaan liittyvä luento: 26.10. klo 14.30: Sanna Karhu: Sukupuoli, väkivalta ja suremisen politiikka.
Sebastián Lelion Fantastinen nainen (2017) on ensimmäinen chileläiselokuva, joka on voittanut ulkomaisen elokuvan Oscarin. Santiagoon sijoittuvan draaman päähenkilö on transnainen Marina (Daniela Vega), joka kohtaa kumppaninsa Orlandon suvun äärimmäiset ennakkoluulot.

Sebastián Lelio tunnetaan elokuvastaan Gloria, jonka naiskuvat olivat vahvoja, mutta niin on myös uutuudessa Fantastinen nainen. Elokuvan pääosaa näytellyt Daniela Vega sai toteutuksestaan parhaan ”naisroolin palkinnon” Berliinin elokuvafestivaaleilla 2017.

Ohjaaja Lelio sanoo yrittäneensä vangita narratiivin ja visuaalisuuden puitteisiin sen olemukseen liittyvän leikin, joka on kuin ”Troijan hevonen inhimillisyytemme sisällä.” Pyrkimyksenä ei ole vähempää kuin sitoa katsoja päähenkilön hahmoon – riippumatta katsojan omista uskomuksista, arvoista tai maailmankatsomuksesta. Perimmäisenä tavoitteena on ymmärtäminen ja empatia. Ohjaaja ei pelännyt edes sitä, että hänen elokuvansa voisi kaikessa kompeksisuudessaan herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Daniela Vegan näyttelemä Marina on nuori transnainen, joka työskentelee Santiagossa siivoojana, mutta hän haaveilee myös laulajan urasta. Hänellä on suhde painoyrittäjään Orlandoon, joka on 30 vuotta häntä vanhempi. Kohta Marinan syntymäpäivien jälkeen Orlando yhtäkkiä kuolee. Sen sijaan, että Marina alkaisi murehtia rakastajansa kuolemaa, päättää hän kamppailla omien oikeuksiensa puolesta – vastoin Marinaan kielteisesti suhtautuneen Orlandon perheen näkemyksiä. Marina haluaa olla juuri se, mikä hän todella on.

– Jari Sedergren 2018