Viulisti (2018)

Violinisten
Ohjaaja: 
Paavo Westerberg
Henkilöt: 
Matleena Kuusniemi, Olavi Uusivirta, Kim Bodnia
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
125 min
Teemat: 
OHJAAJAKLUBI
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
vieraana ohjaaja Paavo Westerberg ja elokuvan toinen käsikirjoittaja Emmi Pesonen * moderaattorina Mari Rantasila * yhteistyössä SELO ry
Pitkän linjan näyttelijä ja käsikirjoittaja Paavo Westerberg debytoi pitkän elokuvan ohjaajana Viulistissa. Se on väkevä draama muusikosta (Matleena Kuusniemi), joka joutuu luopumaan soittamisesta liikennetapaturman vuoksi. Opettajan roolissa hän joutuu kielletyn rakkauden vaaravyöhykkeelle. Näytöksessä paikalla ovat elokuvan ohjaaja Paavo Westerberg ja sen toinen käsikirjoittaja Emmi Pesonen. Keskustelun aihe: ELOKUVAN TEKEMINEN KOKONAISVALTAISENA TAITEELLISENA PROSESSINA: Aiheen vaikutus elokuvan tekemiseen. Moderaattorina toimii Mari Rantasila.

Ohjaaja Paavo Westerbergin esikoiselokuva Viulisti on pitkän tauon jälkeen elokuva, joka hakee keskeisen inspiraationsa klassisen musiikin maailmasta. Aihepiiri on Suomen mahdollisuudet huomioon ottaen varsin vähän käytetty, olipa kyse sitten näytelmä- tai dokumenttielokuvasta. Käsikirjoituksen Westerberg teki yhdessä Emmi Pesosen kanssa. Teatteriohjauksistaan parhaiten tunnettu Westerberg on ehtinyt saada tunnustusta elokuvan parissa kahden Jussi-palkinnon verran Aku Louhimiehen elokuvien Paha maa (2005) ja Valkoinen kaupunki (2006) käsikirjoituksesta. Emmi Pesosella on näyttelijätaustaa. Ryhmällä on siis erinomaiset ainekset näyttelijäohjaukseen.

Elokuvan tarinassa kansainvälistä tähtiainesta oleva Karin (Matleena Kuusniemi), menestynyt viulisti, menettää auto-onnettomuudessa soittokykynsä: esiintyvän taiteilijan ura loppuu ja edessä on vaikea päätös ryhtyä opettajan uralle. Aviomies Jaakko (Samuli Edelmann) yrittää parhaansa mukaan sopeutua vaimonsa mielialan vaihteluihin. Mutta sitten Karin hullaantuu nuoreen – itse asiassa vielä alaikäiseen – oppilaaseensa Anttiin (Olavi Uusivirta) ja päättää nostaa tämän yhtä korkealle musiikin maailmassa kuin missä on itse ollut. Avuksi hankkeeseen Suomeen tuodaan Tanskasta Björn (mm. Silta-sarjasta tuttu Kim Bodnia), jolla on kuitenkin epäilyksensä hankkeen suhteen, vaikka Karin onkin hänen läheinen ystävänsä jo vuosien takaa.

Olavi Uusivirta on kertonut harjoitelleensa roolia varten viulunsoittoa puolisen vuotta. Se myös tuotti tulosta, sillä soittokuvien perusteella työn jälki on erinomaista. Muutenkin elokuvan musiikillinen anti on korkeaa laatua.

Kriittisemmät äänet elokuvan saamassa julkisuudessa liittyivät elokuvan draamalliseen muotoon ja ehkä vähän sisältöönkin, juonen piirteisiin, jotka laittavat väkisinkin miettimään #metoo-kampanjan kiusallista sisältöä, seksuaalista häirintää ja vääristynyttä vallankäyttöä taiteen piirissä. 

– Jari Sedergren 2018