Meren laulu (2014)

Song of the Sea / Amhrán na Mara
Ohjaaja: 
Tomm Moore
Henkilöt: 
David Rawle, Brendan Gleeson, Fionnula Flanagan
Maa: 
Irlanti/Luxemburg/Belgia/Ranska
Tekstitykset: 
suom. tekstit
Ikäraja: 
7
Kesto: 
93 min
Teemat: 
HELSINGIN JUHLAVIIKOT: LASTEN ELOKUVAT
KOKO PERHEEN ELOKUVAT
KUUKAUDEN ELOKUVA
Kopiotieto: 
2K DCP
Tomm Mooren ohjaama irlantilainen animaatio Meren laulu (2014) on tehty käsin piirtämällä. Se kertoo 10-vuotiaasta Ben-pojasta, joka saa selville, että hänen mykkä sisarensa Saoirse on tarunomainen selkie, jonka tehtävä on vapauttaa keijukaisia kelttiläisen Macha-jumalattaren pauloista.

Timm Mooren esikoiselokuva The Secret of Kells (2009) pohjasi kelttiläiseen mytologiaan, 900-luvun kuvitettuun Book of Kells -kokoelmaan jota pidetään Irlannin kansallisaarteena. Elokuvassa irlantilaiset munkit suojaavat keskiaikaista pyhää käsikirjoitusta joutumasta norjalaisviikinkien kynsiin. Samat historialliset ja mytologiset vaikutteet näkyvät vahvasti myös upeassa Meren laulussa (Song of the Sea). Sen tapahtumat eivät ole historiallisia, mutta irlantilainen mytologia ja sadut ovat sen kerronnallisen kudelman ytimessä. Ohjaaja Timm Moore on pyrkinyt luomaan modernin sadun, jonka hahmot ja teemat kumpuavat muinaisesta irlantilaisesta suullisesta Seanachai-kertojatraditiosta, jossa tarinat muuntuvat aikojen saatossa. Tarinat sovitetaan uusille yleisöille ja näin tekivät myös Moore ja Meren laulun käsikirjoittaja Will Collins.

Mooren toisen ohjauksen tarina pohjaa muinaiseen kelttiläiseen myyttiin selkie-olennoista jotka elävät meressä hylkeinä, mutta maalle noustessaan ne muuttuvat ihmisiksi. Päähenkilöinä on kaksi lasta, kymmenvuotias Ben ja hänen mykkä pikkusisarensa Saoirse. Siskokset asuvat autiolla saarella majakanhoitaja Conor-isänsä kanssa. Lasten äiti on kadonnut pian Sairoisen syntymän jälkeen, oletettavasti hän on kuollut ja isä on vielä vuosienkin jälkeen murheen murtama.

Nuoresta Benistä on tullut perheenpää. Hän on tietoinen vastuusta, joka on kasautunut isoveljen harteille mutta silti sisaren mykkyys käy hänen hermoilleen. Vielä kuusivuotiaana tämä ei ole sanonut sanaakaan. Kun Sairoise löytää äidille kuuluneen simpukkahuilun sen synnyttämästä kiehtovasta musiikista on tullut hänelle sekä kommunikaatioväline että avain maagiseen salaisuuteen joka kytkeytyy syvälle äidin menneisyyteen. Särkyneen perheen tragedia on monien tuoreiden lasten ja nuorten elokuvien aiheena.

Tomm Mooren visuaalinen kokeilevuus Secret of Kells -esikoisessa on Meren laulu -elokuvassa kovettunut kiehtovaksi tyyliksi. Uutuudenviehätys on ehkä karissut mutta tekniset saavutukset ovat sitäkin suurempia: taustamaisemat, erityisesti pilvet, ovat upeaa jälkeä jolle löytyy vertaistaan vain Hayao Miyazakin -elokuvista. Japanilaisen Ghibli-studion ja erityisesti Hayao Miyazakin vaikutus Mooreen onkin ilmeinen. Lapsipäähenkilöt, kansantarut ja elokuvissa useimmiten vallitseva maaginen maailma ovat ominaisia molemmille.

– Pasi Nyyssönen 27.8.2017