Sing-along: Nunnia ja konnia (1992)

Sister Act
Ohjaaja: 
Emile Ardolino
Henkilöt: 
Whoopi Goldberg, Maggie Smith, Harvey Keitel, Kathy Najimy, Wendy Makkena, Mary Wickes
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
S
Kesto: 
100 min
Teemat: 
MAGGIE SMITH
SING-ALONG
Lisätieto: 
sing-along-tekstitys englanniksi • liput 8 / 6 / 3 €
Komedienne Whoopi Goldbergin hitteihin kuuluu rooli mafiosoja pakenevana yökerholaulajana elokuvassa Nunnia ja konnia (1992). Pakopaikka löytyy nunnaluostarista, joka täyttyy pian musiikin ilosanomasta. Mukana ovat mm. Fontella Bassin riemukas "Rescue Me" ja Mary Wellsin hienosti versioitu "My Guy (My God)".

Emile Ardolinon ohjaamassa elokuvassa, Oscar-palkittu Whoopi Goldberg (The Ghost, 1990) näyttelee Renon pelikaupungissa laulavaa Deloris Van Cartieria, joka sattumalta joutuu murhan silminnäkijäksi. Poliisi ehdottaa Delorikselle väliaikaista turvapaikkaa uuden henkilöllisyyden turvin, ja niinpä laulajatar pakenee San Franciscoon. Siellä hänestä kehkeytyy nunna paikalliseen luostariin, ja vain abbedissa tietää hänen oikein henkilöllisyytensä. Koska kukaan ei usko Deloriksen olevan oikea nunna, abbedissa tekee sopimuksen; hänen on pysyttävä huoneessaan, ja hän pääsee ainoastaan johtamaan luostarin kyvytöntä kuoroa. Lopulta Deloris tekeekin kuorosta huippuluokan lauluryhmän, jonka ohjelmistoon kuuluvat mm. popklassikot kuten My Guy ja I Will Follow Him. Pian kaikki kirkon tilaisuudet ovat täynnä ihmisiä, jotka haluavat kuulla kuoron esiintyvän.

Nunnia ja konnia vierähtää varsinaisesti vauhtiin vasta hiljaisessa luostarissa, jossa elokuvan keskeiset henkilöt, vanhakantainen abbedissa, sisar "päivänsäde", ujo sisar ja macho sisar, esitellään. Katsojan odotuksilla ja niiden rikkomisilla leikittelevä elokuva etsii koomisia kontrasteja myös asettamalla vastakkain ankaran luostarimiljöön ja sitä ympäröivän värikkään maailman. Yhteisöllisyyttä uhkuvat kohtaukset nunnien ja slummien asukkien kohtaamisesta ja kuoron uusien sävelien mullistavista seurauksista ovat naiivistisuudessaan hauskoja.

Elokuvan komediallisuus rakentuu Delorisin ja nunnanelikon vuorovaikutussuhteille. Nunnien roolien ollessa elokuvan hauskimpia, jää Goldberg usein tapahtumien katalysaattoriksi. Elokuvan mafiahahmona nähtävä Harvey Keitel heittäytyy rooliinsa rutiinilla.

Odotetun jatko-osan Nunnia ja konnia sai vuotta myöhemmin, kun Bill Duke ohjasi osin samalla henkilögallerialla teoksen Nunnia ja konnia 2: Lisää säpinää (Sister Act 2: Back in the Habit). Alkuperäiselokuvan menestys innoitti myös teatterimusikaaliin, joka sai ensiesityksensä Kaliforniassa vuonna 2006.

– Otto Suuronen 8.12.2007 aikalaisarvioita tarkastellen