Hunt for the Wilderpeople (2016)

Ohjaaja: 
Taika Waititi
Henkilöt: 
Julian Dennison, Sam Neill, Rima Te Wiata
Maa: 
Uusi-Seelanti
Ikäraja: 
12
Kesto: 
101 min
Teemat: 
TAIKA WAITITI
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
Barry Crumpin romaanista
Taika Waititin ohjaama seikkailukomedia Hunt for the Wilderpeople (2016) päihitti Uuden-Seelannin katsojaennätykset ensi-iltaviikonloppuna. Barry Crumpin romaaniin perustuva elokuva kertoo sosiaaliviranomaisia metsään karkavasta uusavuttomasta kaupunkilaispojasta ja äreästä eränkävijästä (Sam Neill parhaimmillaan), joka joutuu vasten tahtoaan hänen seurakseen pakomatkalle.

Taika Waititi pysyy tyylilleen uskollisena hyväntuulisessa komediassaan Hunt for the Wilderpeople. Tarinan keskiössä tukevarakenteinen Ricky Baker (mainio Julian Dennison) on itseluottamusta uhkuva teinipoika, joka mielikuvissaan on kuin idolinsa Tupac.

Pikkukolttosia tehnyt ja lastenkoteja kiertänyt kaupunkilaispoika sijoitetaan uuteen kotiin syvälle uusiseelantilaiselle maaseudulle. Kasvattiperheessä lämminsydäminen Bella ottaa pojan omakseen, mutta vastoinkäymisten jälkeen Ricky päättää jättää sivistyksen ja sosiaaliviranomaiset taakseen. Hän tekee näyttävän katoamistempun ja karkaa villiin pensaikkoon. Hän ei saa kuitenkaan karistettua äkäistä Hec-setäänsä (loistava Sam Neill) kannoiltaan. Väistämättömien väärinkäsitysten seurauksena käynnistyy hurja pakomatka, joka nousee kansallisten uutisten pääaiheeksi. Ylellisenä taustana ovat Uuden-Seelannin upeat maisemat ja hurja luonto.

Waititin elokuvissa on tiettyä särmikästä huumoria ja sentimentaalisuutta. Tarinoiden aidoista ja sympaattisista vaikkakin usein hieman noloista henkilöhahmoista on helppo pitää, olivat ne sitten vampyyrejä tai teinipoikia.

Hunt for the Wilderpeople on saanut kansainvälisesti ylistäviä arvioita, ja kotimaassaan se menestyi myös elokuvateattereissa. Vuoden 2016 Sundance-hitti on napannut kuusi yleisöpalkintoa eri festivaaleilta, sekä tietenkin lukuisia nominaatioita.

Taika Waititin elokuvat on Suomessa esitetty pääsääntöisesti festivaaleilla ja elokuva-arkistossa. kuten esikoiselokuva Eagle vs Shark (2007), 1980-lukuun sijoittuva Boy (2010) ja mustanpuhuva komedia What We Do in the Shadows (2014). Näistä jälkimmäisen elokuvafestivaali Night Visions toi elokuvateatterilevitykseen. Waititi on niin ikään ollut tekemässä Jemaine Clementin legendaarista komediasarjaa Flight of the Conchords. Ohjaaja-käsikirjoittaja tekee uraa myös näyttelijänä ja on keskeisessä roolissa parissa omassakin elokuvassaan.

Elokuvan paljon kertova traileri kannattaa jättää väliin, jos haluaa nauttia Waititin villistä kyydistä ilman spoilereita.

Waititin ensimmäinen Hollywood-ohjaus, Marvel-tuotanto Thor: Ragnarok saa ensi-iltansa marraskuussa 2017. Waititilla ja Sam Neililla on roolit elokuvassa.

– Kirsi Raitaranta 19.8.2017