Kommuuni (2016)

Kollektivet/Kollektivet
Ohjaaja: 
Thomas Vinterberg
Henkilöt: 
Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Helene Reingaard Neumann
Maa: 
Tanska/Ruotsi/Alankomaat
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
112 min
Teemat: 
JATKOAIKA
Kopiotieto: 
2K DCP
Tv:n uutisankkuri (Trine Dyrholm) ja hänen miehensä haluavat vaihtelua elämäänsä ja perintötalo luo tähän tilaisuuden. Ison talon ovat avataan myös sekalaiselle ystäväjoukolle. Thomas Vinterbergin 1970-luvun alkuun sijoittuva Kommuuni (2016) kuvaa kepeästi kommuuniasumisen iloja ja suruja.

Iloinen Kööpenhamina 1970. Punavirhreä eetos kukoistaa, Christianin vapaakaupunki perustetaan vuotta myöhemmin, mutta sen pohjalla olevat ideaalit vaihtoehtoisesta elämäntavasta ovat jo iduillaan. Anna (Trine Dyrholm) on television uutisankkuri ja hänen miehensä Erik on yliopiston opettaja. Perheeseen kuuluu myös 13-vuotias tytär Freja. Erik perii yllättäen isänsä hulppean talon ja Annan ehdotuksesta talon ovet avataan pariskunnan tuttavapiirille ja heidän tutuilleen. Keski-ikäinen ja keskiluokkainen kokeilu kommuuniasumisesta houkuttaa ja stimuloi luovuutta, ainakin aluksi.

Alkuun vaimo Anna ja tytär Freja ovat kommuuniasumisen puolestapuhujia, ja Erik suhtautuu varauksellisesti yhteisöllisyyteen. Kommuuniin kokoontuu hajanainen seurakunta pariskunnan tuttavia ja heidän tuttujaan. Taloon pesiytyy pennitön ja yliherkkä Allon (Fares Fares), viinille perso Ole ja sydänsairas lapsi, joka kertoo kaikille että hän elää korkeintaan yhdeksänvuotiaaksi. Vapaus ja yhdessä oleminen on alkuun rattoisaa, mutta erilaisten ihmisten yhdessäelo saa pian säröjä, eikä vapaan rakkauden ideaalikaan kestä pitkään.

Winterberg hakee tietoisesti hyvän tuulen draamaa, ja Kolletiivi poikkeaa ohjaan aiemmista ankarisra draamoista, kuten Jahti (Jagten 2012), Submarino (2010). Lähemmäksi se tulee kenties Winterbering kansainvälistä draamaa Its All About Love (2003).

– Pasi Nyyssönen