Nuoret kotkat (1927)

Noored kotkad
Ohjaaja: 
Theodor Luts
Henkilöt: 
Arnold Vaino, Johannes Nõmmik, Ruut Tarmo, Aksella Luts
Maa: 
Viro
Tekstitykset: 
suom. tekstit
Kesto: 
88 min
Teemat: 
ONNEA VIRO!
Kopiotieto: 
DCP
Lisätieto: 
sonorisoitu * vieraana Jaak Lõhmus
Theodor Lutsin debyyttielokuva Nuoret kotkat (1927) käsittelee yllättävän lämpimällä huumorilla Viron vapaussotaa 1918–1920. Historiallisen seikkailuelokuvan käsikirjoittaja, kuvaaja, ohjaaja ja tuottaja Luts (1896–1980) oli 1930-luvulla tunnettu elokuvantekijä myös Suomessa. Näemme nyt elokuvasta vuonna 2018 restauroidun version.

Viron Vapaussodasta (1918 – 1920) kertova Theodor Lutsin Nuoret kotkat on yksi kolmesta Virossa tehdystä pitkästa mykkäelokuvasta, joka on säilynyt.

Suomenkin elokuvamestarina tunnettu Theodor Luts (14.08.1896 Palamuse – 24.09.1980 Sao Paulo) oli itse Vapaussodan sankari, kuuluisan Kuperjanovin pataljoonan taistelija. Voisi sanoa, että hän oli aika hyvä sota-asiantuntija. Ja Luts tunsi hyvin myös kaikkia Viron puolustusvoimien tärkeitä upseereja, niin että hänellä oli helppo järjestää joukkokohtauksien kuvauksia kesällä 1927 Värskan ampumakentällä. Siellä näkee tuhansia taistelijoita.

Lutsin debyyttielokuvassa Nuoret kotkat on kolme päähenkilöä: ylioppilas Tammekänd, seppä Laansoo ja renki Lepik. Nuoret miehet kohtaavat rintamalinjalla Etelä-Virossa.

Laajamittaisten taistelukohtausten vieressä löytyy elokuvasta myös episodeja, joissa on huumoria ja myös romantiikkaa. Elli Põder-Roht Vanemuine-teatterista esittää sepän siskoa ja Theodor Lutsin vaimo Aksella metsävartijan tytärtä.

Kuvaukset on tehty Tartossa, Mustveessa, Värskassa ja Petserinmaalla.

Luts perusti Tarton kotitaloonsa studion ja laboratorion. Elokuvan tuotannon rahoitus hommattiin pankkilainasta, puolustusvoimien in kind -avusta ja Tarton liikemiesten tuesta.

Nuoret kotkat esitettiin kaikissa Viron kaupunkeissa. Luts suunnitteli elokuvan esityksiä myös Saksassa, Puolassa, Suomessa ja Ranskassa, mutta tarkkoja tietoja näytöksistä ei ole löydetty.

Kotimaiset kriitikot pitivät elokuvaa oman aikansa onnistuneena saavutuksena.

Nuoret kotkat on äskettäin restauroitu ja säestetty virolaisten säveltäjien teoksilla. 

Vieraana näytöksessä on elokuvaohjaaja ja -kriitikko Jaak Lõhmus.

 

- Jaak Lõhmus

 

Katso myös:

http://www.efis.ee/et/filmiliigid/film/id/280