Herra Elanto (1930) + Runoilija muuttaa (1927)

Ohjaaja: 
Erkki Karu
Henkilöt: 
Heikki Välisalmi, Kaarlo Saarnio, Lennart Vaikonpää
Maa: 
Suomi
Ikäraja: 
S
Kesto: 
yht. 82 min
Teemat: 
ERKKI KARU K2014
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
värisävytetty Elokuva 100 vuotta -juhlakopio (SEA 1996) • piano Joonas Raninen • alkukuvana nähdään Runoilija muuttaa (Skalden flyttar, Suomi 1927), 27 min, 2K DCP
Herra Elanto (1930) oli tilauselokuva, tarina amerikansuomalaisesta Jack Koskesta eli Jaakko Koskesta (Heikki Välisalmi), joka palaa rikkaana miehenä takaisin Helsinkiin Kallion kotimaisemiin. Tarinan lomassa esitellään Osuusliike Elannon toimintaa, ja mukana on Elannon johtaja Väinö Tanner omana itsenään.

Osuusliike Elannon tilaama ja Suomi-Filmin valmistama vajaan tunnin fiktiivinen mykkäelokuva, johon on sijoitettu tietoja Elannon toimintaperiaatteista. Tarinan päähenkilö on amerikansuomalainen Jack Koski eli Jaakko Koski, joka palaa rikkaana miehenä takaisin Helsinkiin Kallion kotimaisemiin. Käsikirjoituksen toinen tekijä Heikki Välisalmi (1886–1947) esittää pääosaa Mr. Koskea. Tarinaelokuva on notkea kuin Elannon taikina ja maukas kuin Elannon pullapitko noina Amerikan pörssiromahduksen aikoina. Elokuva ensiesitettiin 15. 10. 1930 Elannon 25-vuotisjuhlan pääohjelmanumerona 2000 kutsuvieraan läsnäollessa Kaartin maneesilla Helsingissä.

Elokuvalehden (16/1930) arvio oli, että "juonen puitteissa on taitavasti esitelty Elannon liiketoiminnan monipuoliset alat, henkilökunnan harrastukset ja virkistyskodit, oikeastaan koko mahtava, monipuolinen Elanto katsojan lainkaan huomaamatta, että hänelle on nämä haluttu esittää. Katsoja on seurannut mr. Jack Cosken elämän vaiheita ja samalla tutustunut Osuusliike Elantoon".

Jo aiemmin samassa artikkelissa lehti pohti mainosfilmin määritelmää: "Reklaamikuvissahan on totuttu näkemään joku taloudellinen yritys, tehdas tai muu, joka yksityiskohtaisesti esitetään katsojalle tarkoituksessa saattaa tämä vakuutetuksi esitettävän tehtaan tuotteiden ensiluokkaisuudesta. Katsojasta, jolle täten tyrkytetään vissiä käsitystä, tuntuu reklaamikuva aina ikävältä, mikäli esitettävä asia ei hänelle ole niin uusi, että sen uutuus häntä jonkun verran kiinnostaa. Näin ei ole laita Elannon reklaamikuvan, 'Herran Elannon'. Siinä ei tyrkytetä mitään, ei saarnata eikä mainosteta, vilautellaan vaan silmien editse Elannon suurenmoinen monipuolisuus ja vaikutetaan sillä monin verroin vakuuttavammin kuin saarnoilla ja selittelyillä."

Elanto rakennutti Suomi-Filmin konemestarin paikalta sähkö- ja elokuvakoneyrittäjäksi siirtyneellä Rafael Weckströmillä liikuteltavan konehuoneen, joka täytti tiukimmatkin filmiteknillisen lautakunnan tarkastusmääräykset. Kaartin maneesin juhlaesityksen jälkeen sitä voitiin käyttää maaseudun esityksiin. Elannon 40 000 jäsenestä suuri osa asui Helsinkiä ympäröivällä maaseudulla. (Elokuva 17 /1930) 

– Ohjelman koonneet ja tekstit Lauri Tykkyläinen ja Raimo Silius 2005;  tekstiä täydentänyt Jari Sedergren 15.6.2005