The Diary of a Teenage Girl (2015)

Ohjaaja: 
Marielle Heller
Henkilöt: 
Bel Powley, Alexander Skarsgård, Kristen Wiig
Maa: 
USA
Ikäraja: 
K18
Kesto: 
102 min
Teemat: 
KUUKAUDEN ELOKUVA
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
perustuu Phoebe Gloecknerin sarjakuvaromaaniin
The Diary of a Teenage Girl (2015) on kuin päähenkilönsä Minnie: utelias, energinen, raivostuttava, hauska ja haavoittuva. Tarina kuvaa nuoren tytön kasvua ja seksuaalista heräämistä – tai paremminkin räjähdystä – 1970-luvun San Franciscossa. Ohjaaja Marielle Hellerin esikoiselokuva on kerännyt loistoarvioita eikä vähiten pääosaa esittävän nuoren brittinäyttelijä Bel Powleyn pelottoman roolityön ansiosta. Muissa pääosissa nähdään Kristen Wiig ja Alexander Skarsgård.

Marielle Hellerin ohjaama The Diary of a Teenage Girl (2015) on omistettu ”kaikille tytöille, kun he ovat kasvaneet”. Näkökulma on 15-vuotiaan Minnie Goetzen, jonka hormonien täyteistä elämää ohjaavat unelma piirtäjänurasta sekä seksi. Minnie on päässyt juuri neitsyydestään ja onnekas mies on Charlotte-äidin kolmikymppinen poikaystävä Monroe.

Itsekeskeinen, viinaanmenevä Charlotte ei huomioi tytärtään tarpeeksi huomatakseen asiaa. Eikä Minniellä ole tarvetta kapinoida, sillä boheemissa kodissa seksin harrastaminen ei aiheuta paheksuntaa. Elokuva ei esitä Monroeta yksiselitteisesti hyväksikäyttäjänä: hän on vastuuntunnoton, eräänlainen ylikasvanut teini. Minnien heräävä seksuaalisuus esitetään luonnollisena osana teini-ikää, johon kuuluu myös epävarmuus ja oman kehon muutosten tuomat ristiriitaiset tunteet.

Elokuva perustuu Phoebe Gloecknerin sarjakuvaa ja romaania yhdistelevään teokseen Diary of a Teenage Girl: An Account in Words and Pictures (2002). Omaelämäkerrallinen kirja, ja näin ollen myös elokuva, sijoittuu vuoden 1976 vapaamieliseen San Franciscoon. Elokuvaa on verrattu mm. Daniel Clowes -filmatisointiin Ghost World (2000) sekä Harvey Pekar -elokuvaan American Splendor (2003). Sarjakuvallinen ilmaisu on tuotu elokuvaan Sara Gunnarsdóttirin piirtämien animaatioiden avulla. Animoituna Minnien mukana kulkee hänen ihailemansa sarjakuvataiteilija Aline Kominsky-Crumb, joka auttaa Minnieä matkalla aikuisuuteen.

Haastavassa pääroolissa loistaa brittiläinen Bel Powley (s. 1992), ehkä kaikkien aikojen uskottavimpana parikymppisenä teinitytön roolissa. Heller kertoi etsineensä elokuvaansa oudolla tavalla häkellyttävän kaunista näyttelijää. Komediennenä tunnettu Kristen Wiig (Morsiusneidot, Ghostbusters) on saanut myös erinomaisia arvioita roolistaan Minnien äitinä. Monroen roolissa nähtävä ruotsalainen Alexander Skarsgård nousi amerikkalaisyleisön tietoisuuteen True Blood -fantasiasarjan myötä ja on sittemmin päätynyt aina Tarzan-blockbusterin nimirooliin.

Elokuva on valoisampi kuin alkuperäinen sarjakuva. Heller on perehtynyt teokseen syvällisesti, sillä hän ensimmäisen kerran adaptoi sen teatterilavalle – ja esitti itse pääroolin. Häneen vetosi teoksessa sen rehellinen tapa kuvata teinitytön seksuaalisuutta. The New York Timesin kriitikko Manohla Dargis kirjoittaa, ”Tämä päiväkirja kuuluu erityiselle, kompleksiselle, joskus sekavalle teinille, joka pitää hallussaan omaa kertomustaan, elämäänsä ja nautintoaan, siitä hetkestä kun hän toteaa, ’Harrastin seksiä tänään’ aina lopun alakuloiseen, toiveikkaaseen minuuden julistukseen.”

Elokuva on valloittanut sekä indie-elokuvan tuntijat kotimaassaan että eurooppalaisen festivaaliyleisön. Se palkittiin Berlinalen nuorisoelokuvien sarjassa parhaana esikoiselokuvana ja Edinburghin elokuvafestivaaleilla parhaana kansainvälisenä elokuvana. Yhdysvalloissa se on saanut Independent Spirit Awardseissa parhaan esikoiselokuvan sekä Sundancessa parhaan kuvauksen palkinnon.

– Marjo Pipinen 1.10.2016, lähteinä NPR Movie Interview ” A 'Diary' Unlocked: A Teenage Coming-Of-Age Story Put On Film” (13.8.2015); The New York Times (”In ‘The Diary of a Teenage Girl,’ a Hormone Bomb Waiting to Explode”, 6.8.2015)