Seikkailu Jäämerelle (2015)

Tout en haut du monde / Long Way North
Ohjaaja: 
Rémi Chayé
Maa: 
Ranska/Tanska
Tekstitykset: 
suom. tekstit
Kesto: 
81 min
Lisätieto: 
animaatioelokuva nuoren venäläistytön seikkailusta Pohjoisnavalle 1800-luvun lopussa • yhteistyössä HIFF – Rakkautta & Anarkiaa
Animaatioseikkailu Seikkailu Jäämerelle (2015) vie tsaarin ajan Pietarista 1882 kauas pohjoiseen. Aristokraattiperheen tytär Sasha rakastaa isoisäänsä, joka on kuuluisa tutkimusmatkailija. Isoisän ja tämän retkikunnan kadotessa matkalla Pohjoisnavalle, Sasha lähtee vaaralliselle pelastusretkelle. Visuaalisesti hätkähdyttävä tanskalais-ranskalainen elokuva voitti Annecyn arvostetun animaatiofestivaalin yleisöpalkinnon. Näytöksen jälkeen sunnuntaina 28.8. lapset pääsevät kokeilemaan animaation tekemistä kokeilupajoissa (suositellaan yli 10-vuotiaille). Pajat ovat käynnissä klo 15.30-17.30 ja niihin on vapaa pääsy.

Ranskalaisen Rémi Chayén (s. 1968) palkittu piirroselokuva Seikkailu Jäämerelle (2015) on kauniisti animoitu teos, joka muistuttaa maalausta täynnä eloa ja liikettä. Se kertoo kasvutarinan päähenkilönään 15-vuotias venäläinen Sasha-tyttö, joka lähtee etsimään Pohjoisnavalta kadonnutta isoisäänsä. Matka kotoa tsaarinajan 1800-luvun lopun Pietarista hyisille vesille perheen kunniaa palauttamaan on täynnä vaaroja ja seikkailuja. Aristokraattistaustainen Sasha oppiikin etsiessään tutkimusmatkailijana mainetta niittänyttä isoisäänsä enemmän asioita elämästä ja itsestään kuin jos hän olisi pysytellyt vain kotona.

Chayén elokuva käsitteleekin pitkälti myös Sashan sisäistä kasvua eli tämän elokuvan tapauksessa matkaa matkan sisällä. Juonen edetessä Sasha muuttuu kaiken helposti saaneesta, hemmotellusta aristokraatista vahvaksi, toiset huomioon ottavaksi ryhmätyöskentelijäksi. Päähenkilön kehitys ja päättäväisyys ovat keskeisiä teoksessa, kun isoisää koskevat tiedot alkavat vähitellen selvitä. Sasha joutuu kysymään itseltään painavia kysymyksiä suvun perinnön säilyttämisestä. Seikkailullinen elokuva on kuitenkin kerrontatapoineen ja Sashan hahmoineen suunnattu selkeästi pienille lapsille. Monitahoinen ulottuvuus henkilöhahmoissa tekee siitä tosin mielenkiintoisen myös aikuiselle katsojalle.

Kriitikot ovat varsin innostuneissa arvioissaan verranneet elokuvaa Disneyn Mulaniin ja Jules Vernen niin ikään Pohjoisnavalle ja 1800-luvun Venäjälle sijoittuviin seikkailuromaaneihin Kapteeni Hatteras ja Tsaarin kuriiri. Sekä Mulanissa että Seikkailu Jäämerelle -elokuvassa keskiössä on rohkea, nuori nainen. Taiteellisesti Rémi Chayé ja animaattorit ovat ammentaneet venäläisiltä maalaustaiteen mestareilta, etenkin Ilja Repiniltä.

Elokuvan todelliset vahvuudet ovatkin juuri sen visuaalisessa ilmeessä. Animaatiotyyli on vesivärimaalauksen ja abstraktimman tyylin risteytys. Värit ilmentävät vaihtelevia tunnelmia: rikkautta ja aristokraattisuutta kuvaavista eloisista ja sointuvista sävyistä vaihtuen tummiin ja ankeisiin, vaarallista matkaa kuvaaviin värinyanssehin. Pelottavan seepiasävyiset takaumat kertovat ajan kulusta ja realistisen näköiset maisemakuvat ja virheettömän näköiset valaistuksenasettelut osoittavat ihailtavaa huomiota yksityiskohtiin. Kasvojen ilmeiden käyttö lisää syvyyttä hahmoihin.

Seikkailu Jäämerelle on ollut menestys myös elokuvajuhlilla eri puolilla maailmaa, ja se on palkittu moninkertaisesti eri ansioistaan. Annecyn animaatiofestivaaleilla yleisö valitsi sen parhaaksi elokuvaksi ja Tokion animefestivaaleilla se sai pääpalkinnon. Lyonin piirroselokuvafestivaaleilla Rémi Chayé nimettiin työllään parhaaksi ohjaajaksi, ja Brysselin Anima-festivaaleilla se sai nuoren yleisön palkinnon.

– Sophie Yappin (Little White Lies), Aisha Mohamedin (The Upcoming), Jason Bechervaisen (Screendaily) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 28.8.2016

Yhteistyössä: