The Dressmaker (2015)

The Dressmaker
Ohjaaja: 
Jocelyn Moorhouse
Henkilöt: 
Kate Winslet, Liam Hemsworth, Hugo Weaving
Maa: 
Australia
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
118 min
Teemat: 
JATKOAIKA
Kopiotieto: 
2K DCP
Australialaisen Jocelyn Moorhousen The Dressmaker (2015) on Rosalie Hamin romaaniin perustuva komediallinen kostodraama. Nainen (Kate Winslet) palaa pieneen australialaiskaupunkiin auttamaan äitiään (Judy Davis), jonka terveys alkaa reistailla. Ohjaaja on luonnehtinut elokuvaansa "Clint Eastwoodin Armottomaksi, aseena ompelukone".

The Dressmaker on australialainen kostoaiheinen draamakomedia, jota ohjaaja Jocelyn Moorhouse itse vertasi sanomalla elokuvansa olevan ”Clint Eastwoodin Armoton, sillä erotuksella, että tässä elokuvassa on ompelukone”.

15 vuotta ennen valmistumistaan aloitetun hankkeen aloitteen teki kirjailija Ham, joka kirjoitti myös ensimmäisen käsikirjoituksen. Kun hanke ei edennyt, tuottaja Sue Maslin – Hamin koulutoveri 30 vuoden takaa – osti romaanin oikeudet ja palkkasi Jocelyn Moorhausen sekä ohjaamaan että kirjoittamaan uuden käsikirjoituksen. Tuotanto toteutettiin Australiassa vuoden 2014 lopulla, sillä Winslettin raskaus oli pakottanut lykkäämään sitä yli puoli vuotta. The Dressmaker sai ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla syyskuussa 2015. Elokuva oli kotimaassaan välittömästi menestys sekä yleisön että kriitikkojen ja festivaalikilpailujen juryjen parissa.

Elokuvan tarinassa voimakastahtoinen Tilly – roolissa kiitetyllä tavalla Kate Winslet – palaa hoitamaan sairasta äitiään takapajuiseen kotikyläänsä Australian erämaassa. Palatessaan paikkakunnalle ensi kertaa sitten lapsuuden, hän on nyt maailmanluokan ompelija ja haute couture -ammattilainen.

Oscar-palkittu Kate Winslet tekee Tillystä kauniin, lahjakkaan ja ainutlaatuisen. Jocelyn Moorhousen (Elämän tilkkutäkki) ohjaama The Dressmaker on naurattava, itkettävä, yllättävä ja hämmentävä tarina ”rakkaudesta, vihasta ja verrattomista mekoista”, kuten mainosteksti osuvasti sanoo.

– Jari Sedergren 2017