2 yötä aamuun (2015)

2 Nights Till Morning/2 nätter till morgon
Ohjaaja: 
Mikko Kuparinen
Henkilöt: 
Marie-Josée Croze, Mikko Nousiainen
Lisähenkilöt: 
kuvaus Tuomo Virtanen • lavastus Jurgita Gerdvilaite • pukusuunnittelu Ieva Juodelyte • Timo Hietala
Maa: 
Suomi/Liettua
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
S
Kesto: 
90 min
Teemat: 
OHJAAJAKLUBI
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
vieraana Mikko Kuparinen ja Timo Hietala • elokuvan jälkeen keskustelu (n. 45 min) teemalla elokuvamusiikki • vapaa pääsy, liput jaossa Orionin kassalla • yhteistyössä SELO ry
Mikko Kuparisen romanttinen draama 2 yötä aamuun (2015) on vahva naiskuvassaan. Naisparin ongelmista kärsivä ranskalainen Caroline (Cannes-voittaja Marie-Josée Croze) kohtaa Liettuassa suomalaisen DJ Jaakon (Mikko Nousiainen), jonka oma perhe odottaa kotona. Elämän kipukohdat puhutaan auki.

Mikko Kuparinen tuli tunnetuksi 2012 pitkällä komedialla Rakkauden rasvaprosentti ja lyhytfiktiolla Sirocco. Uusin romanttinen draamaelokuva 2 Nights Till Morning / 2 yötä aamuun (2016) kertoo intiimin tarinan kahden ihmisen satunnaisesta kohtaamisesta heille vieraassa kaupungissa.

Työmatkansa päätökseen jo saanut ranskalainen arkkitehti Caroline (Marie-Josée Croze) ja suomalainen soittokeikkaan valmistautuva DJ Jaakko (Mikko Nousiainen) kohtaavat hotellissa Liettuan Vilnassa. Yhden illan romanssi saa jatkoaikaa luonnonvoimien pakottamana, kun purkautuneen tulivuoren tuhkapilvi estää lennot pois kaupungista ja Jaakko tarjoaa ritarillisesti sijan omassa hotellihuoneessaan majapaikkansa jo menettäneelle Carolinelle.

Vähitellen selviää, että parin kummallakin osapuolella on omat suhdekiemuransa kotimaissaan, joita hoidetaan tietoverkkojen ja puheluiden avulla: ne vaikuttavat olemiseen eksistentiaalisella tasolla. Suunnittelematon ja siksi yllättävä jatkoaika johtaa siihen, että aikaa pitää erityisesti kuluttaa, mistä puolestaan seuraa, että luvassa on pitkiä keskusteluja ja vaelluksia kaupungilla varsin kuvauksellisissa ympäristöissä. Vilna onkin viime vuosina tullut suosituksi elokuvakaupungiksi ja paikalliset elokuvantekijät kertovat, että niin kotimaisia kuin myös kansainvälisiä elokuvahankkeita on käynnissä yhtä aikaa niin monia, että varsinkin kesäaikaan kaupungissa vallitsee työvoimapula.

2 yötä aamuun on leimallisesti kamarielokuva. Kuten kamarielokuvissa aina, näyttelijät ja käsikirjoitus ovat ratkaisevassa asemassa. Käsikirjoituksessa varsinaisten parisuhteiden ongelmat ja uuden suhteen näennäinen ristiriitaisuus ovat elokuvan punainen lanka, jota tarjotaan seurattavaksi vähän kerrallaan, pienin, intiimein avauksin, jota sitten puolestaan visualisoivat runsaat lähikuvat ja käsivarakuvaus. Näyttelijät onnistuvat omissa tehtävissään erinomaisesti, vaikka hullun rakkauden sijaan tarjolla on hieman pohjoisempaa, viileää menoa.

– Jari Sedergren 14.2.2016