Onnenonkija (2016)

Lycksökaren
Ohjaaja: 
Ville Jankeri
Henkilöt: 
Minka Kuustonen, Olavi Uusivirta, Pamela Tola
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Pekko Pesonen • kuvaus Jarkko T. Laine • lavastus Maura Pusa • pukusuunnittelu Tiina Wilén
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
88 min
Teemat: 
OHJAAJAKLUBI
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
vieraana Ville Jankeri ja Minka Kuustonen • elokuvan jälkeen keskustelu (n. 45 min) teemaalla Sedät tekemässä elokuvaa blogitytöstä • vapaa pääsy, liput jaossa Orionin kassalla • yhteistyössä SELO ry
Onnenonkija (2016) on Ville Jankerin ohjaama ja Pekko Pesosen käsikirjoittama blogimaailmaan sijoittuva draamakomedia yrittämisestä, brändäämisestä, rahasta ja rahapulasta. Muotibloggaaja Marja (Minka Kuustonen) haluaa menestyä, rikkaan perheen Olavi (Olavi Uusivirta) olla tavallinen. Molemmilla on panssarinsa, joiden rikkominen ei ole aivan helppoa. Onnenonkijan kepeää asetelmaa pirtsakoittaa ironia.

Ohjaaja Ville Jankeri (s. 1976) on kuvannut kahdessa elokuvassaan nyky-Suomea ja sen ajankohtaisia ilmiöitä realistisella mutta myös humoristisella otteella. Laajemmalle yleisölle Jankeri on tullut tunnetuksi jo ensimmäisellä, Mikko Rimmisen Pussikaljaromaaniin (2004) perustuvalla ohjaustyöllään Pussikaljaelokuva (2011), jossa kuvattiin huumorin täyttämällä tavalla työttömien arkea.

Toisen ohjauksensa Onnenonkijan Jankeri ideoi yhdessä ansioituneen käsikirjoittaja Pekko Pesosen (s. 1976) kanssa. Pesosen töitä ovat menestyksekkäät ja huomioidut teokset Tyttö sinä olet tähti, Napapiirin sankarit sekä Jättiläinen. Onnenonkija pureutuu ensimmäisenä kotimaisena elokuvana nuorten bloggareiden maailmaan. Se kertoo kevyellä otteella yhteiskunnallisen tarinan tämän päivän ilmiöstä ja on samalla sekä ihmissuhde-elokuva että romanttinen komedia.

Turkuun sijoittuvan teoksen keskiössä on muotibloggari Marja (Minka Kuustonen). Lifestyleblogin pitäjän elämä vaihtuvine asuineen ei ole kuitenkaan hohdokasta ja pelkkää pintaliitoa, sillä todellisuudessa kolmekymppinen asuu vanhempiensa luona Raisiossa ja ulosotossa on tuhansia euroja. Hakiessaan rahaan ja rahattomuuteen liittyviä aiheita tekijät keksivät blogimaailman ja onnenpotkun: Marja tapaa rikkaan paperisuvun vesan (Olavi Uusivirta), joka ei viihdy roolissaan perijänä. Jankeri onkin kertonut halunneensa tehdä Helsinki-Filmin tuottaja Annika Sucksdorffin kanssa klassisen gold digger -komedian.

Helsingin Sanomien Jutta Sarhimaa piti Onnenonkijaa hyvällä tavalla itseironisena elokuvana, jonka hahmot ”tekevät itsestään pilaa heittämättä pois kaikkea samastumispintaa. Kuustosen ja Uusivirran kemia on outoa ja vaanivaa ja siksi viehättävää.” Jotkut kohtaukset ansaitsevat Sarhimaan mielestä kestoklassikon aseman. Anssi Juntto Kalevasta puolestaan arvosti Onnenonkijan helppoutta ja vaivattomuutta sekä ajankohtaisuutta: ”Käsikirjoitus on ajan hermolla blogikuvionsa takia, mutta pohjimmiltaan kyse on ikivanhasta tarinasta, rikkaisiin naimisiin haluavasta naisesta.” Forssan Lehden Jussi U. Pellonpään mukaan Onnenonkija on äärimmäisen trendikäs draamakomedia, irtonaista ironiaa ja sattuvaa satiiria viljelevä laatuleffa, jossa hashtagit ja pop-upit koristavat valkokankaan kuin suurennetun nettisaitin. Sivurooleista (Taneli Mäkelä, Pamela Tola, Pirkko Hämäläinen, Satu Silvo) Pellonpää kiittelee erityisesti Emmi Parviaisen Pikkistä, jonka ”konekivääridialogilla tykittämät totuudet elämänmenosta osuvat useamminkin maaliinsa.”

Jankerin mielestä moni yhteiskunnassamme on samassa tilanteessa päähenkilö Marjan kanssa, sillä velkaantumisen kierre lähtee helposti liikkeelle vaikkapa pikavipeistä. Rahasta ja velkaantumisesta puhuminen on sitä paitsi monille vaikeaa. Onnenonkijan ohjaaja on onnistunut bloggaamisen ja rakkaustarinan ohella kuvaamaan ylivelkaantumista ja näin yhteiskunnallista aihetta ja ongelmaa. Ville Jankeri kiteytti elokuvantekijän unelmansa tehdä teoksistaan kantaaottavia: ”En haluaisi tehdä elokuvia elokuvien vuoksi vaan siksi, että niillä olisi jotain sanottavaa. Jos voin vaikuttaa jonkun elämään, olen saavuttanut unelmani”.

– Kati Valjuksen ja Anssi Junton (Kaleva), Ellinoora Sandellin (Turun Sanomat), Jutta Sarhimaan (Helsingin Sanomat) ja Jussi U. Pellonpään (Forssan lehti) sekä muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 17.8.2016