Tulen morsian (2016)

Djävulens jungfru
Ohjaaja: 
Saara Cantell
Henkilöt: 
Tuulia Eloranta, Magnus Krepper, Elín Petersdóttir, Claes Malmberg
Maa: 
Suomi/Ruotsi/Norja/Latvia
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
110 min
Teemat: 
NAINEN ELOKUVAMAAILMASSA
Kopiotieto: 
2K DCP
Saara Cantellin ohjaama tositapahtumiin perustuva Tulen morsian (2016) käsittelee Ahvenanmaan noitavainoja vuonna 1666. Päähenkilö, rohkea Anna (Tuulia Eloranta), uhmaa uuden tuomarin käynnistämiä puhdistuksia. Elokuvaa on kiinnostavaa verrata Benjamin Christensenin Häxaniin.

Euroopassa jo parin vuosisadan ajan riehuneet noitavainot rantautuivat Ahvenanmaalle niinkin myöhään kuin 1666. Asialla oli Dorpatissa eli nyky-Tartossa lakia lukenut kihlakunnantuomari Nils Psilander (Magnus Krepper), jonka tehtävänä oli puhdistaa saari pakanallisista tavoista ja mustasta, kuolemaa tuottavasta magiasta.

Elokuvassa nuori ja harkitsematon Anna (Tuulia Eloranta) suorastaan viettelee merimies Eliaksen (Lauri Tanskanen), joka on paha kyllä jo naitu Rakelille (Elín Petersdóttir). Ihastukseensa pettynyt Anna, joka on pestattu piiaksi tuomarille, ilmiantaa kilpailijaksi kokemansa Rakelin. Virkaintoinen Psilander, joka tutkii klassista Noitavasara-teosta, keksii nostaa asiasta isomman jupakan. Roihuiksi sytytetty liekki nousee, kun kylän naiset intoutuvat ilmiantamaan toisiaan mitä mitättömimmistä syistä ja usein keksityillä selityksillä, vanhojen kaunojen vuoksi.

Cantell on tarttunut oivalliseen aiheeseen, joka on vain kerran aiemmin, vuonna 1957, esiintynyt suomalaisessa elokuvahistoriassa, kun Armas Lohikoski ohjasi historiallisen draaman Risti ja liekki. Kirkon ja hallinnon keskinäinen valtataistelu, vallan vakiinnuttaminen ja vanhojen tapojen kitkeminen ovat historiankirjoituksenkin kannalta raskasta tavaraa, eikä historiallisten elokuvien valmistaminen ole pienten budjettien maassa kovinkaan helppoa. Cantellin balladimainen tarina kuitenkin koskettaa traagisuudellaan, eikä siitä puutu myöskään ajankohtaista kosketusta nykymaailman vihanpitoihin.

– Jari Sedergren 14.3.2017