What We Do in the Shadows (2014)

Ohjaaja: 
Taika Waititi, Jemaine Clement
Henkilöt: 
Taika Waititi, Jemaine Clement, Jonny Burgh, Stu Rutherford
Maa: 
Uusi-Seelanti/USA
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
86 min
Teemat: 
TAIKA WAITITI
Kopiotieto: 
2K DCP
Nousevat uusiseelantilaiskyvyt, näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittajat Taika Waititi ja Flight of the Conchords -komediasarjasta tuttu Jemaine Clement tarjoilevat mukadokumentin Wellingtonissa elävästä vampyyrinelikosta. Sydämellisen riemukas What We Do in the Shadows (2014) seuraa kuolemattomien yrityksiä sopeutua muuttuvaan maailmaan ja kimppa-asumiseen.

Jemaine Clementin ja Taika Wahitin ohjaama What We Do in the Shadows on ollut elokuvafestivaalien palkituimpia kauhukomedioita vuonna 2014. Erityisen usein palkinto on ollut yleisön valinta parhaaksi elokuvaksi – näin esimerkiksi Torontossa ja Varsovassa, Tallinnassa, Melbournessa ja Neuchâtelissa.

Elokuva on rakennettu kvasidokumentaariksi (”mockumentary”), jossa Uuden-Seelannin Wellingtonissa asuvat kämppäkaverukset Viago (Taika Wahiti), Deagon (Jonathan Brugh) ja Vladislav (Jemaine Clement) sekä Nosferatun replika Petyr (Ben Farsham), yrittävät tulla toimeen elämän kivisellä tiellä esimerkiksi niissä tilanteissa, joissa periaatteessa kuolemattoman vampyyrin on saatava annos ihmisverta tai silloin kun pimeässä, auringon vihdoin laskettua, valtimosuonen löytäminen saattaa olla hankalaa ja jopa katastrofaalista.

Eivätkä ongelmat lopu siihen tai edes hankaliin ihmissusiin: käytännössä esimerkiksi modernin vaatetuksen vaatimus ottaa kupoliin varsinkin Petyria. Maailmallista meininkiä on myös siinä, että vuokra pitää maksaa ja yökerhoihin pitäisi päästä. Ja totta kai myös yhteisasuminen tuo ongelmia ja riitoja, varsinkin jos joku on välttänyt veristen astioiden pesun jo viitenä vuotena. Asiat mutkistuvat entisestään kun kuvioon astuu viides pyörä, Nick, joka osoittautuu kunnon uhrin sijaan itsekin vampyyriksi.

What We Do In the Shadows on oivaltava ja superhauska komedia aihepiirin ystäville.

– 31.10.2015 Jari Sedergren