Summer Palace (2006)

Yihe yuan
Ohjaaja: 
Lou Ye
Henkilöt: 
Hao Lei, Guo Xiaodong, Hu Lingling
Tekstitykset: 
suom. tekstit (E)
Ikäraja: 
16
Kesto: 
140 min
Teemat: 
ELOKUVAN HISTORIA
Summer Palacessa (2006) Lou Ye limittää toisiinsa kahden opiskelijan polveilevan rakkaustarinan sekä Tiananmenin aukion mielenosoitukset ja niiden väkivaltaisen lopettamisen 1989. Kyseessä on Kiinan lähihistorian merkittävimpiä sukupolvitarinoita, jossa valtaapitävien sietokykyä haarukoidaan niin politiikan kuin seksinkin saralla.

2000-luvun puolivälissä valmistunut Summer Palace oli kiinalaisohjaaja Lou Yen neljäs elokuva. Esikoisohjaus Weekend Lover (Zhōu mò qíng rén, 1993) seuraa nuoren miehen elämää vankilasta vapautumisen jälkeen. Suomessakin levitykseen päässyt Suzhou (Suzhou he, 2000) on likeistä sukua Hitchcockin Takaikkunalle. Koston ja petoksen teemoja käsitellyt Purple Butterfly (Zi hudie, 2003) sijoittui Shanghaihin japanilaismiehityksen aikaan.  

Shanghaissa 1965 syntynyt Lou kuuluu kiinalaisten ohjaajien kuudenteen, urbaaniin, sukupolveen. Sen edeltäjän, viidennen sukupolven ohjaajat (Zhang Yimou, Chen Kaige, Tian Zhuangzhuang,) ottivat ankarat aiheensa valtavan maan maaseudusta ja pikkukaupungeista. Kuudennen sukupolven tekijät (mm. Jia Zhangke, Wang Xiaoshuai, Zhang Yuan) ovat puolestaan Kiinan urbaanin kokemuksen tallentaja. Heidän elokuvansa ja niiden aiheet sijoittuvat pääosin sykkiviin suurkaupunkeihin.

Lou Ye ja monet muut kuudennen sukupolven elokuvantekijät kohtasivat Pekingin valtiollisessa elokuvakoulussa ja osallistuivat 1980-luvun lopun kuohuviin tapahtumiin, jotka heijastuivat myös heidän elokuviinsa. Summer Palace on merkittävä elokuva jo senkin vuoksi että se oli ensimmäinen mannerkiinalainen elokuva, joka käsitteli Tianmenin aukion verilöylyä. Summer Palace kattaa 13 vuotta, vuodesta 1988 vuoteen 2001. Historiaa käsitellään kuitenkin vain lyhyesti pikaisilla montaasijaksoilla. Loun fokus pysyy ihmisten elämässä ja arjessa, heidän henkilökohtaisessa, intiimissä kokemuksessaan.

Summer Palace keskittyy nuoreen naiseen Yu Hongiin, joka on tullut Pekingiin pienestä kaupungista läheltä Pohjois-Korean rajaa. Yu rakastuu komeaan Zhou Weihin. Suhde on intohimoinen, mutta myös väärinymmärrysten ja vastakohtaisuuksien kyllästämä. Samanaikaisesti Yun ystävyys naisopiskelijatoveriinsa tuo elokuvaan uuden eroottisen ulottuvuuden. Yu ja hänen opiskelijaystäviinsä tempautuvat mukaan vuoden 1989 idealistiseen opiskelijakulttuuriin. Lopulta he todistavat sekä kulttuurin että heidän elämänsä romahtavan. Ryhmän jäsenet hajoavat lopulta ympäri maailmaa Pekingistä Berliiniin pysyen kuitenkin vanhojen muistojensa vankeina.

Summer Palace toi vaikeuksia ohjaajalle. Paljastavat seksikohtaukset ja Tianmenin tapahtumien esille nostaminen olivat tulenarkoja. Lisäksi Lou toimitti elokuvan Cannesin elokuvafestivaaleille ilman Kiinan viranomaisten hyväksyntää ja hänelle langetettiin siitä viiden vuoden kuvauskielto. Tämä ei estänyt elokuvan leviämistä maailmalle: ulkomaille oli jo ehditty myydä 20 filmikopiota.

Pasi Nyyssönen 19.8.2015 – lähteinä mm Gavin Huang Sex and Politics: The Portrayal of the Tiananmen Square Incident in Summer Palace, Film Studies 23: Film History IV