Hokkus Pokkus Mikko Mallikas (2013)

Hokus pokus Alfons Åberg
Ohjaaja: 
Torill Kove
Maa: 
Norja
Tekstitykset: 
puhumme suomea
Ikäraja: 
S
Kesto: 
72 min
Teemat: 
LASTENLEIKKIÄ
PIKKUKINO
Lisätieto: 
animaatio pienen pojan unelmista
Animaatio Hokkus Pokkus Mikko Mallikas (Hokus pokus Albert Åberg, 2013) perustuu ruotsalaiskirjailija- ja kuvittaja Gunilla Bergströmin suosittuun lastenkirjasarjaan. Mikko haluaisi olla jo iso poika. Kaikkein eniten hän haluaisi oman koiran, mutta isän mielestä Mikko on vielä liian pieni ottamaan lemmikistä vastuuta. Auttaisiko taikuus?

Ruotsalaisen Gunilla Bergströmin (s. 1942) suositut Mikko Mallikas -kirjat ovat hurmanneet lapset jo vuodesta 1972. Vaikka lyhyitä lastenelokuvia siilitukkaisesta Mikosta ja hänen seikkailuistaan on ilmestynyt aiemmin, teki norjalainen Torill Kove ensimmäisen kokopitkän elokuvan vasta vuonna 2013 nimellä Hokkus Pokkus Mikko Mallikas. Värikkäästi toteutettu, kotoinen animaatio pienen pojan unelmista on mainio pikkulasten ja pienten koululaisten elokuva, joka voi tarjota myös oivalluksia lapsen seurassa katsovalle.

Mikko Mallikas asuu isänsä kanssa kahdestaan. Ekaluokkalainen, kuusivuotias Mikko on hieman yksinäinen kotonaan leikkikaverinaan vain mielikuvitusystävä. Pari oikeaa ystävääkin hänellä on, mutta Mikkoa ei huolita mukaan isompien lasten merirosvoleikkeihin. Mikko on alkanut haaveilla omasta koirasta, mutta isä muistuttaa Mikon olevan liian pieni ottamaan vastuuta omasta lemmikistä ja kertoo myös koiran maksavan. Mikko ja kaksi hänen kaveriaan ystävystyvät isän tuttavan Kustaa-sedän ja tämän vaimon kanssa, joilla on oma Singo-koira. Kustaa tekee taikatemppuja ja kolikoita tippuu lasten korvista ja nenistä. Taikuri-Kustaa saa lapset mukaan magian maailmaan ja lapset alkavat kyläillä Kustaan, vaimon ja Singon luona. Mikko Mallikas pettyy pahemman kerran, kun Kustaa ei osoittaudukaan oikeaksi taikuriksi. Monien vaiheiden, arjen kokemusten ja unelmien jälkeen käy selväksi, että todellisuus voi olla magiaa ihmeellisempää, kun Mikko saa Kustaalta seitsenvuotispäivänään lahjaksi Singo-koiran.

Koven elokuva kuvaa viehättävällä tavalla lapsen elämää. Unelmat ja toiveet, vastoinkäymiset, ilot ja oivallukset ovat tärkeä osa pienen pojan arkitodellisuutta. Vaikka Hokkus Pokkus Mikko Mallikas sijoittuukin osittain harmaan arjen sävyttämiin kotioloihin, tempaa se myös katsojan mukaan Mikon mielikuvituksen maailmaan. Hauskaa ja kokonaisuutta värittävää on magian tuomien elämysten esitteleminen osana lapsen kokemusmaailmaa. Elokuva käsittelee teemoja, joihin lapsen on helppo samastua ja juoneltaan se on tarpeeksi selkeä, onhan Mikko Mallikas tuttu hahmo jo lastenkirjoista. Mielikuvitus ja arki vuorottelevat elokuvassa. Kuitenkin on niin, että leikki, kuvitelmat ja taian maailmat ovat tavallaan osa myös pienen pojan arkea. Mielikuvitus korostuu magian lisäksi kuvitellun ystävän ja koirahaaveiden muodossa. Mikko on iässä, jolloin toden ja tarun rajat ovat epäselvät.

Hokkus Pokkus Mikko Mallikas esittelee katsojalle erilaisia maailmoja. Lasten maailman lisäksi elokuva raottaa myös aikuisten todellisuuksia: huolehtiva isä, joka ei ole läsnä lapsen leikeissä ja Kustaa, joka on ikään kuin löytänyt lapsen itsessään. Taikuri-Kustaa edustaa monella tavalla myös arjesta eroavaa maailmaa. Taikuri vie lapset mukaansa toiseen ulottuvuuteen, jossa on arkea enemmän läsnäoloa, leikkiä, taikuutta, mielikuvitusta, värikkyyttä ja ystävyyttä. Kustaan ja Singon kautta Mikon unelmat koirasta voimistuvat entisestään. Kustaa esittelee kotinsa ja sen muistoja seitsemältä mereltä ja näin lapset pääsevät tavallaan myös mukaan haluamaansa merirosvomaailmaan.

Pohjimmiltaan elokuva on pieni kasvutarina. Mikko on siinä kiusallisessa iässä, jossa tietty vaihe on saavutettu ekaluokkalaisena, mutta jossa ikä ei vielä riitä vuoristoradalla ajeluun, isompien lasten jännittäviin leikkeihin tai koiran omistamiseen. Koska Mikko on vielä pieni poika, hän kokee voimakkaasti taikuuden totena, mutta toisaalta haluaa olla kovasti iso. Mikko ottaa merkittävän askeleen kohti reaalitajua, kun usko horjuu magiaan ja hän tajuaa Kustaan temppujen olevan vain hokkuspokkusta. Tärkeä teema elokuvassa on Mikon ja Kustaan välien lähentyminen ja juuri ystävyyden ja välittämisen kautta Mikko pääsee siihen tavoitteeseen, jota taikuudella ei voi saavuttaa. Myös isän ja pojan välit muuttuvat, kun isä havaitsee Mikon olevan tarpeeksi iso kasvattamaan omaa koiraa. Lapsen maailma ja sen ihmeet jatkuvat jo isommaksi kasvaneella Mikolla, tosin hieman eri muodoissa.

– Joona Hautaniemi 20.11.2016