Aurinko verkossa (1962)

Slinko v sieti/The Sun in a Net
Ohjaaja: 
Stefan Uher
Henkilöt: 
Marián Bielik, Jana Belákov, Olga Salagová
Maa: 
Tšekkoslovakia
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
S
Kesto: 
90 min
Teemat: 
SLOVAKIAN UUSI AALTO
Štefan Uherin elokuvaa Aurinko verkossa (Slnko v sieti, 1962) pidetään Tshekkoslovakian uuden aallon esteettisenä edelläkävijänä. Se on levoton ja kiehtovan sytyttävä sekoitus esteettisesti hyvin erilaisia aineksia: erittäin raaka dokumentaarinen realismi kohtaa tyylittelyn, jossa soi vieraantuneisuuden blues.

Ilmestyessään Tsekkoslovakiassa helmikuussa 1962 Aurinko verkossa joutui hallinnon syyniin. Sen katsottiin olevan kommunistisessa sensuurissa valtionvastainen: elokuvaa väitettiin anarkistiseksi ja jopa sen nimi tulkittiin tarkoittavan kommunismia verkossa. Elokuva sallittiin leikkauksien jälkeen, mutta kaikki positiviiset arviot julkisuudessa kiellettiin. Ymmärrettävästi tällä linjalla myös ulkomaanjakelu estettiin. Näistä toimenpiteistä huolimatta elokuvasta tuli supersuosittu, se sai ilmestymisvuonnaan maan parhaan elokuvan palkinnon: siitä tuli uuden aikakauden alku Tsekkoslovakian elokuvassa.

Elokuva valmistui varsin vaikeissa oloissa, mikä pakotti ohjaajan ja kuvaajan epätavallisiin, mutta onnistuneiksi osoittautuneisiin ratkaisuihin. Yksi ratkaistavista ongelmista oli kameraa pelkäävien amatöörinäyttelijöiden käyttö: ratkaisuna oli pitäytyä jo 1950-luvulta peräisin oleviin dokumenttielokuvan käytäntöihin ja uusiin teknisiin ratkaisuihin (ns. pitkä optiikka), jotka saavuttivat jalansijaa jatkossa Tsekkoslovakian elokuvassa.

Kuvaaja Stanislav Szomolányin ratkaisuna oli pitäytyä mahdollisimman pitkälle ”neutraalissa luonnonvalossa”. Kuvauksen tuloksia on verrattu sävellyksiin ja runouteen, mihin kuvien muotoilu ja leikkisä äänimaailma (mm. hiljaisuuden ja luonnonäänien kontrasti) antoivat tilaa.

– Jari Sedergren 2017