Sogni d'oro (1981)

Sweet Dreams
Ohjaaja: 
Nanni Moretti
Henkilöt: 
Nanni Moretti, Piera Degli Esposti, Remo Remotti, Laura Morante
Maa: 
Italia
Tekstitykset: 
English subtitles
Kesto: 
105 min
Teemat: 
NANNI MORETTI
Kopiotieto: 
35 mm
Sweet Dreams (Sogni d'oro, 1981) palkittiin hopealeijonalla Venetsian elokuvajuhlilla. Teos kertoo ohjaajasta, joka luennoi pitkin maata ja suunnittelee elokuvaa Freudin äidistä. Uni sekoittuu todellisuuteen Fellinin 8½:n tapaan, ja haavemaailmassaan ohjaaja kokee rakkauden. Naistähdekseen Moretti löysi Laura Moranten.

Nanni Morettin toinen näytelmäelokuva esittelee ohjaajalle tutun asetelman: etualalla ovat elokuvaohjaaja monimutkaisen ja helposti ongelmiin päätyvän työnsä pauloissa ja yhteiskunnan muuttumisesta pitkälle johtuvat intellektuaaliset kriisit sekä ihmisen elämässä monin tavoin läsnä olevat sosiaaliset kriisit.

Moretin elokuvien vakiopäähenkilö Michele Apicella – jota Moretti itse näyttelee – on onnistunut lyömään itsensä läpi elokuvantekijänä. Siksi häntä haastatellaan jatkuvasti ja hänet kutsutaan mukaan erilaisiin konferensseihin. 1980-luvulla tämä vanha 1960-luvun eturintamamien mies on keskellä arvokriisiä ja suoranaista tietämättömyyttä.

Päällisin puolin asiat voisivat olla paremminkin. Michelen seuraava hanke on jo selvillä. Kyse on elokuvasta, jonka ”Freudin äiti” -nimellä kulkevaa käsikirjoitusta Michele työstää, mutta ei tietenkään ongelmitta. Kyse on sekä toisinajattelijuuden ongelmista että intellektuellien kesken usein syntyvästä hyljeksittävyydestä, joka voi tehdä melkeinpä kenestä tahansa hylkiön. Myös ohjaajien kesken käydään varsin tiukkaa kilpailua.

Vaikka Michelen elokuva lopulta saadaan valmiiksi ja se saa menestystä, frustroituneen ohjaajan unet sen kun muuttuvat pahemmaksi…

– Jari Sedergren 2018