Miss Farkku-Suomi & Rosa Was Here (2012)

Miss Blue Jeans & Rosa Was Here
Ohjaaja: 
Miss Farkku-Suomi: Matti Kinnunen, Rosa Was Here: Kaija Juurikkala
Henkilöt: 
Mikko Neuvonen, Sanni Kurkisuo, Elias Gould
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
ei tekstitystä
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
89 min
Teemat: 
SUOMEN NUORET KANKAALLA
Kopiotieto: 
2K DCP
Lisätieto: 
Kauko Röyhkän romaanista * keskustelemassa tutkijat Janne Poikolainen ja Heta Mulari (Nuorisotutkimusverkosto) * yhteistyössä Nuorisotutkimusseura
Näytöksessä esitetään kaksi elokuva. Kauko Röyhkän romaaniin perustuva Miss Farkku-Suomi (2012) kuvaa nuorten elämää Oulussa 1970-luvulla. 17-vuotias Välde, koulun outolintu, kuuntelee Lou Reediä ja David Bowieta siinä missä muut fanittavat Deep Purplea. Matti Kinnusen ohjaaman elokuvan kantava teema on identiteetin löytäminen. Risto Jarva -palkittu nuorten road movie Rosa Was Here (1993) on fantastinen kuvaus maailmasta, josta aikuiset ovat yhtäkkiä kadonneet. 12-vuotias Rosa lähtee ajomatkalle ystäviensä Mintun ja Santerin kanssa, ja matkalla kertyy oppeja niin vapaudesta kuin vastuustakin. Sävy ei onneksi ole opettavainen. Elokuvan jälkeen on puolen tunnin keskustelutilaisuus, keskustelemassa tutkijat Janne Poikolainen ja Heta Mulari (Nuorisotutkimusverkosto).

Rosa was here

Kaija Juurikkalan ohjaama ja käsikirjoittama Rosa Was Here (1994) on road movie, nuorisoelokuva ja fantasia. Kun koulun kevätjuhlan aamuna kaikki aikuiset ovat mystisesti kadonneet, lähtee 12-vuotias Rosa (Sanna Liljander) ajomatkalle ystäviensä Mintun (Soili Niemi) ja Santerin (Oula Kitti) kanssa. Reissuun mahtuu niin kasvukipuja kuin seksuaalista heräämistä. Rosa kohtaa matkansa aikana myös kiusaajansa Janin (Ossi Lehtinen).

1980-luvulla luokanopettajaksi valmistunut Kaija Juurikkala (s. 1959) vaihtoi seuraavalla vuosikymmenellä opintopaikakseen Taideteollisen korkeakoulun Elokuvataiteen laitoksen. Hänen puolipitkä esikoisohjauksensa Rosa Was Here syntyi Filminorin tuottamana Sparrausrinki-elokuvana.

Ensimmäinen käsikirjoitusversio nimeltä "Kuumailmapallo" on peräisin kesäkuulta 1992. Se on merkitty Juurikkalan ja Seppo Turkan nimiin. Rosa Was Here kuvattiin pääosin viidessä viikossa touko-kesäkuussa 1993. Elokuvan lapsiavustajina esiintyi satoja koululaisia Käpylästä, Korsosta, Ilolasta ja Porvoosta. Juurikkala etsi näyttelijöitä "päätoimisesti” puoli vuotta: "Koekuvasin ensimmäisessä vaiheessa kaksi ja puolituhatta koululaista. Yleensä tukea haettaessa täytyy käsikirjoituksen olla valmiina. Lasten kanssa työskenneltäessä tuo systeemi ei toimi, sillä vuorovaikutus on tärkeä. Nyt kun sain rahat ensin, pystyin työskentelemään aluksi lasten kanssa, ja lopullinen teksti syntyi harjoitusvaiheessa. Näin lasten ei tarvinnut puhua minun tekstiäni, vaan tekstini täytyi sopia heidän suihinsa." (Vihreä Lanka 6/1994).

"Elokuva lähti liikkeelle ajatusleikistä: miltä tuntuu ja näyttää maailma, jossa on vain lapsia", Juurikkala jatkoi samassa yhteydessä. "Kiersin kouluja kertomassa ideasta, ja se suorastaan hullaannutti lapset. Heiltä sain ennen kaikkea rohkeutta jatkaa idean kehittelyä. Elokuvan lopullinen rajaus 'road movieksi' löytyi lapsilta." "Elokuva ei ole elokuva, mikäli se ei sisällä tekijän omia tuntoja", Juurikkala korosti kantaesityksen yhteydessä. "Minua tässä on kuoleman pelko. Se sama, joka vavisuttaa pohjimmiltaan filmi-Rosaakin." (Kaleva 17.11.1993).

Rosa Was Here sai ensiesityksensä marraskuussa 1993 Oulun kansainvälisillä lastenelokuvajuhlilla, missä 11-jäseninen lapsituomaristo nimesi sen festivaalin toiseksi parhaaksi elokuvaksi Mike Newellin ohjaaman englantilaisen elokuvan Ratsu mereltä / Into the West (1992) jälkeen. Helsingin ensi-illan jälkeen Rosa Was Here esitettiin maaliskuussa 1994 Tampereen festivaaleilla, missä se voitti Risto Jarva -palkinnon.

– Kansallisfilmografian tietojen mukaan

Miss Farkku-Suomi

Oululaissyntyinen, myöhemmin helsinkiläistynyt elokuvaohjaaja-käsikirjoittaja Matti Kinnunen (s. 1966) opiskeli käsikirjoittamista ja ohjaamista Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla vuosina 1990–96 ja Berliinissä Film- und Fernsehakademi- ja Hochschule der Kunste -kouluissa vuonna 1993. Monien televisiosarjojen kouliman Kinnusen ensimmäinen pitkä elokuva oli. Elokuva perustui ohjaajan lailla Oulusta llähtöisin olevan Kauko Röyhkän (s. 1959) omaelämäkerralliseen romaaniin Miss Farkku-Suomi (Like, 2003) ja samannimiseen musiikkialbumiin (Ranka Recordings, 2001). Kinnusen käsikirjoitusta kehitettiin EU:n Media –ohjelman kansainvälisessä käsikirjoittajakoulutuksessa Sources2 Irlannissa ja Ranskassa vuonna 2008.

Katsojamenestystään huomattavasti parempi elokuva Miss Farkku-Suomi on humoristinen ja herkkä kuvaus nuoren miehen kasvusta, musiikista ja suuresta rakkaudesta. Teemoja ovat myös erilaisuus, ulkopuolisuus, ulkopuolelle jättäminen ja suvaitsevaisuus.

Välde (Mikko Neuvonen), koulun outolintu, kuuntelee toisin kuin kaikki muut Lou Reediä ja Velvet Undergroundia, pukeutuu – toisin kuin farkkukansa – pukuun. Erilaisuuden ja muiden ärsyyntymisen 1970-luvun Oulussa varmistaa hiusten värjäämisen ja silmämeikki. Koulun kaunottareen Pikeen ihastunut Välde on heikoilla sen jälkeen kun tämä voittaa nuorisolehden kauneuskilpailun ja kruunataan Miss Farkku-Suomeksi. Ratkaisu on rock. Välde löytää hengenheimolaisen Sasusta (Elias Gould) ja perustaa tämän kanssa Torttu-yhtyeen. Syrjäänvetäytyvästä ja koulukiusatusta nuoresta tulee vähitellen menestyvä rockmuusikko, jonka markkina-arvo on taattu.

Kirjailija antoi käsikirjoittaja-ohjaajalle vapaat kädet. Kansan Uutisten 3.8.2012 haastattelun mukaan Kinnunen käsikirjoitti elokuvaan mukaan Oulun seudulle leimallisesti kuuluneen lestadiolaisliikkeen suurperheen kaksi poikaa, joiden kautta Välden ajatuksia peilataan. Pojat ovat kiinnostuneita kaikesta kielletystä kuten televisiosta, rock-musiikista, seksistä ja nuortenlehdistä. Kirjan Välde on 16-vuotias ja lihava, elokuvassa esiintyvä Neuvonen 21-vuotias ja laiha. Koulukiusaaminen oli elokuvantekijöiden lisäämää, sitä ei ollut romaanissa. Kirja on jonkin verran rankempi, leffaan ei otettu mukaan joitain rajuimpia kohtauksia. Lopun onnettomuusjakso on kuitenkin Kinnusen kehittämä.

Välde oli Röyhkän (oik. Jukka-Pekka Välimaa) oma kutsumanimi kouluaikoina. Väldeä esittävä Mikko Neuvonen oli tullut tutuksi mm. Dome Karukosken televisiosarjoista Veljet ja Maailmanparantaja sekä Toni Laineen elokuvasta Pihalla. Hän on myös muusikko ja soittaa kitaraa ja laulaa. Piken esittäjä, Sibelius-lukion ylioppilaaksi kuvausten jälkeen tullut Sanni Kurkisuo on mm. Captor-bändin laulusolisti, kitaristi ja säveltäjä. Hän laulaa elokuvan lopputekstikappaleen Teiniunelma soittaen akustista kitaraa.

Musiikissa käytettiin Miss Farkku-Suomi -albumin lisäksi muuta Röyhkän varhaistuotantoa. Riku Mattila, Röyhkän musiikillinen kumppani vuosien takaa, sovitti musiikkia uudelleen 1970-luvun aikakauteen sopivaksi – jopa Kuusrock-festivaali 1977 rekonstruoitiin elokuvaan. Tarinan keskeisen Kuusisaaren Kuusrockin paviljonki oli jäämässä caterpillarien alle mutta jätetty pystyyn elokuvan kuvauksia varten. Välden managerin roolia esittää 22-Pistepirkon Asko (PK) Keränen. Elokuvaa kuvattiin 32 kuvauspäivässä Oulussa, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Tuusulassa kolmessa jaksossa toukokuusta joulukuuhun 2011.

Miss Farkku-Suomi sai huomiota myös ulkomailla. Se sai Venäjän Cheboksary International Film Festivalilla palkinnon ja kunniakirjan. Sille myönnettiin pääpalkinto (Silver Castle) fiktioelokuvien sarjassa Portugalin Espinhon FEST New Directors | New Films Festivalilla ja tuomariston erikoispalkinto (Jury Special Prize) Etelä-Korean Jecheon International Music & Film Festivalilla.

– Suomen kansallisfilmografian ja Juha Seitajärven tekstejä hyödyntäen Jari Sedergren 2018