Yön kirkas tähti (2009)

Bright Star
Ohjaaja: 
Jane Campion
Henkilöt: 
Abbie Cornish, Ben Whishaw, Paul Schneider
Maa: 
GB/Australia/Ranska
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
S
Kesto: 
120 min
Teemat: 
JANE CAMPION
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Yön kirkas tähti (Bright Star, 2009) on lumoavasti kuvattu rakkaustarina nuorena kuolleen runoilija John Keatsin (Ben Whishaw) suhteesta itsenäiseen Fanny Brawneen (Abbie Cornish). Keatsia pidetään yhtenä hienoimmista englantilaisen romantiikan edustajista. Cannesin kilpasarjassa ensi-iltansa saanut elokuva oli Campionille paluu epookkiin.

Jane Campionin (s.1954) epookintaju on hätkähdyttävä. Hänellä on harvinainen taito nähdä menneisyys eri maailmana kuin omamme ja samalla ymmärtää sen ihmisiä, saada katsojakin ymmärtämään – ja välittämään. Tämän hän todistaa jälleen tosipohjaisessa draamassaan Yön kirkas tähti, joka kertoo romantiikan ajan englantilaisrunoilija John Keatsin (1795-1821) (Ben Whishaw) ja Fanny Brawnen (Abbie Cornish) rakkaudesta. Samalla Campion, naisten historian valaisija uransa alusta asti, kuvaa naisen asemaa ja mahdollisuuksia 1800-luvun alun Englannissa. Koti on heidän turvansa ja sellinsä. Fanny löytää itseilmaisun keinon ompelusta ja muodista, eikä hyväksy taitojensa vähättelyä. Rakkaus ei ole kaikkivoipaa, sen tietä hankaloittavat luokkaerot, rahahuolet ja sairaus.

John Keats kuuluu suurena runoilijana samaan romantiikan ajan ryhmään kuin Blake, Wordsworth, Coleridge, Byron ja Shelley. Hän syntyi heistä viimeisenä ja kuoli tuberkuloosiin ainoastaan 25 vuoden iässä ja näin ollen pysyy ikuisesti nuorena. Keatsin suuri ja ainoa rakkauden kohde hänen lyhyen elämänsä aikana oli Fanny Brawne, hänen vuokraemäntänsä tytär. Keats asui ystävänsä Charles Brownin kanssa pienen Hampsteadin mökin toista puolta, kun taas Fanny Brawne jakoi ahtaissa oloissa toisen puoliskon äitinsä, sisarensa ja veljensä kesken. Keatsin nuoruuden ajan aikuiselämässä merkityksellistä olikin tämä ajanjakso Hampsteadissa ja siihen kuulunut rakkaussuhde Fanny Brawneen sekä tietysti hänen taiteellinen ja runollinen ilmaisunsa ja kehityksensä.

Keatsin elämäntarinan ja taiteilijakuvan ohella Campionin elokuvassa Fanny on avainhenkilö, Abbie Cornish huikeassa roolisuorituksessaan. Fanny kertoo runoilijarakastetulleen kokevansa, että hänen runonsa eivät ole helppoja. Mutta Fanny opiskelee niitä toden teolla, uskoen että niistä saattaisi löytyä johtolankoja hänen sydämensä värähtelyihin. Keats tarvitsee Fannya muusakseen ja keskeistä elokuvassa onkin heidän suhteensa, Fannyn elämä Keatsin rinnalla ja hänen vaikutuksensa Keatsin taiteeseen. Heidän rakkautensa oli tuomittua ja platonista eikä avioliittoon päätyvää, mutta kaikesta huolimatta todellista, suurta ja runollista. Yön kirkas tähti on kaunis ja kaihoisa elokuva, joka näyttää parin ikään kuin jäätyneinä seurustelusuhteessaan. Campion on taiteilijan elämän ja rakkauden kuvauksen lisäksi etsinyt elokuvaansa visuaalista kauneutta, joka vastaisi Keatsin verbaalista kauneutta ja lahjakkuutta. Yön kirkas tähti sisältää esimerkiksi suorastaan hypnotisoivan lumoavan otoksen, jossa Fanny on sinisen kukkaniityn keskellä.

Yön kirkas tähti on älyllisyyden ja runollisuuden kyllästämä elokuva, visuaalisesti, tulkinnoissaan ja dialogissaan. Silti se ei hetkeäkään tunnu teennäiseltä. Fannyn kysyessä Keatsilta runojen ymmärtämisestä, Keats vastaa, ettei runoa ole tarkoitus selvittää vaan kokea koko sielullaan. Neuvo pätee myös Campionin kuulaaseen elokuvaan.Guardianin Peter Bradshaw huomautti viiden tähden arviossaan, kuinka harva elokuva antaa katsojan kuunnella hiljaisuuden ääniä, taukoja lauseiden välissä, linnunlaulua, vaatteiden kahinaa tai askelten rahinaa polulla. Tämän Campion tekee, mestarillisesti. Hän ei kiirehdi tai paisuttele kerrontaansa, ja silti – tai juuri siksi – Yön kirkas tähti on välillä suorastaan pakahduttava tunnevoimassaan.

Peter Bradshawn ja Roger Ebertin mukaan Anna Möttölä ja Joona Hautaniemi 4.6.2014