Uskomatonta (2008)

Religulous
Ohjaaja: 
Larry Charles
Maa: 
USA
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
101 min
Teemat: 
ELOKUVA USKONNON PEILINÄ
Lisätieto: 
koomikko Bill Maherin tutkimusretki maailman uskontoihin
Uskomatonta (Religulous, 2008) on Larry Charlesin (Borat) ohjaama ja koomikko Bill Maherin juontama satiiri uskonnollisesta fundamentalismista. Dokumentinsekaisen teoksen matkakohteita ovat Salt Lake City, Vatikaani ja Jerusalem, ja siinä vieraillaan myös luomiskertomusta tieteellisenä totuutena opettavassa museossa.

Yhdysvalloissa laajalti tunnettu mutta suomalaiskatsojille melko outo Bill Maher on stand up -esityksistään tutuksi tullut koomikko, joka on sittemmin juontanut pariakin keskusteluohjelmaa, esimerkkinä HBO:lla pyörinyt Real Time with Bill Maher. Kyseessä oli suorana lähetettävä ja sensuroimaton talk show, jossa Maher vieraineen ruotii ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä usein varsin kärkevään sävyyn.

Kömpelön sanaleikin nimeensä sisällyttävä Uskomatonta (Religulous) jatkaa Maherin fanien riemuksi hänen tuttua linjaansa. Larry Charlesin (Borat, Brüno) ohjaama dokumentti seuraa Maherin ristiretkeä järjestäytynyttä uskontoa vastaan sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Koomikko matkaa ympäri maailman ja haastattelee niin peruskristittyjä, evankelistoja, katolisia, mormoneja, juutalaisia kuin muslimejakin, vieden meidät samalla Floridan uskisteemapuistoista Vatikaanin kautta aina Lähi-itään asti.

Maher on luonteeltaan persoona, joka jakaa katsojat tiukasti kahtia. Toisia miehen häpeilemättömän aggressiivinen ja kärjistetty puhetyyli viihdyttää, toiset se varmasti ajaa raivon partaalle. Maher ei edes esitä pyrkivänsä objektiivisuuteen, ja diplomaattia hänestä ei saa tekemälläkään. Mies puhuu röyhkeästi haastateltaviensa päälle, puskee omia ideologioitaan ja tyrmää kaikki Raamatun teksteihin perustuvat vastaväitteet suoralta kädeltä. Maher ei uskomuksiin luota, vaan perustaa maailmankuvansa tarkan tieteellisiin tutkimustuloksiin.

Elokuvaa onkin turha lukea puhtaana dokumenttina, vaan se on luonteeltaan lähempänä ohjaaja Larry Charlesin aiempaa Boratia. Molemmissa fokus on tietyn kansanosan kustannuksella hupailussa äärimmäisten esimerkkien kautta. Vaikka Maherin teksti on pehmeämpää ja informatiivisempaa, puskee hänestäkin koomikko ja esiintyjä esiin pahemmin kuin Michael Mooresta konsanaan. Ja vaikka taitavalla leikkauksella on varmasti osansa kokonaisuudessa, on Maherilla silti lyömätön kyky saattaa haastateltavansa sanattomiksi. Sanavalmis mies kääntää alinomaa keskustelukumppaniensa ajatukset kömpelöiksi vitseiksi tai tyrmää ne pirullisen yksinkertaisella faktatiedolla.

Haastateltavien lista on juuri niin värikäs kuin sopii odottaakin. Herkullisia keskusteluita käydään niin homoudesta parantuneen ja ex-lesbon kanssa avioituneen miehen kuin Amsterdamissa majailevan kannabisuskonnon perustajankin kanssa. Mainittujen ohella Maher saa legendaarisia lausahduksia irti myös amerikkalaisesta uskis-senaattorista, Jeesusta teemapuistossa näyttelevästä himokristitystä sekä evankelistojen tiedekeskusta johtavasta kaulaparrasta. Senaattori tokaisee ettei “senaattoriksi tullakseen tarvitse läpäistä älykkyystestiä”, ja tiedekeskuksen pomo laukoo Maherille viimeisenä oljenkortenaan “Hän on Jumala. Oletko sinä?”. Maherilla on kadehdittava kyky saattaa ihmiset naurunalaisiksi sortumatta suoraan pilkkaamiseen. Huvittavia hetkiä koetaan myös juutalaisten teknologiamajassa, jossa tiedemiehet kehittävät keinoja joilla kiertää sapatin käskyt. Lepopäivänä kun on kiellettyä painaa nappulaa, ovat miehet keksineet rakentaa napittoman hissin ja puhelimen. Tosiaankin Uskomatonta.

Löytyy huumorin ja huvittavien anekdoottien alta sentään teesi, joka on syytä ottaa vakavasti: moni uskonto ennakoi maailmanloppua, mutta tämä sinänsä järjetön ajatus on vaarana toteutua nimenomaan niiden toimien vuoksi, joihin eri uskonnot jäseniään puskevat. Kristinusko ja islam etunenässä pyörittävät retoriikaltaan tehokkaan henkijärjestelmänsä voimin miljardien eurojen arvoista sotaa, joka uhkaa pyyhkiä ihmiskunnan maan päältä ja syöstä syntiset helvetin liekkeihin. Tämä ajatus uskontojen maailmanlopuista itsensätoteuttavina ennustuksina kiteytyy elokuvan lopetuksessa, joka on välähtävine kuvineen häpeilemättömän suoraa uskonnonvastaista propagandaa.

Vahvasti uskonnollisia elokuva on ja tulee varmasti suututtamaan. Toisaalta Maher ei aina piirrä myöskään ateisteista järin positiivista kuvaa, sortuen päällepuhumiseen ja yhtä simppelien totuuksien laukomiseen kuin spektrin toinenkin laita. Mutta ainakin Uskomatonta saa katsojan ajattelemaan, mikä ei ole komediana itseään markkinoivalta elokuvalta ollenkaan hassumpi saavutus.

– Anton Vanha-Majamaa (Filmgoer-verkkolehti, dvd-arvio, 2009)