Viidakkokirja (1967)

The Jungle Book/Djungelboken
Ohjaaja: 
Walt Disney
Henkilöt: 
suomenkielinen ohjaus: Reino Bäckman • äänet: Jaana Saarinen (Mowgli), Vuokko Saarinen (Bagheera), Viktor Klimenko (Kaa)
Lisähenkilöt: 
ohjaus Wolfgang Reitherman
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
svenska texter
Ikäraja: 
7
Kesto: 
78 min
Teemat: 
LASTENLEIKKIÄ
ARKISTON AARTEITA: 50 VUOTTA SITTEN
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
animaatio Rudyard Kiplingin kertomusten inspiroimana • puhumme suomea
Rudyard Kiplingin Mowgli-kertomuksiin perustuva Viidakkokirja (1967) oli uuden sukupolven Disney-animaatio, otteeltaan rento ja täynnä animaation mestariluomuksia: viidakon pummi Baloo-karhu, musta pantteri Bagheera, pythonkäärme Kaa, apinakuningas Louie ja viidakon valtias, tiikeri Shere Khan.

Viidakkokirja oli viimeinen piirroselokuva, jonka valmistuksessa Walt Disney oli loppuun asti mukana. Hän kuoli pian sen valmistumisen jälkeen (15.12.1966). Viidakkokirja on Disneyn 21. täysipitkä piirroselokuva. Siinä yhtyvät kaikki ne hienoudet ja tekniikka, joita studiolla oltiin kehitelty yli 40 vuotta.

Tarina kertoo viidakkopoika Mowglista, jonka sudet kasvattavat. Juoni on Disneyn kohdalla loppujen lopuksi yhdentekevä. Tärkeintä ovat ihmis- ja eläinhahmojen luonteenpiirteet ja keskinäiset suhteet. Missään aikaisemmassa Disneyn piirretyssä, Lumikkia lukuun ottamatta, ei itse hahmojen persoonallisuudelle ole annettu niin suurta sijaa kuin Viidakkokirjassa. Jopa Mowgli, vaikka onkin ihmishahmo, on yllättävän luonteva.

Eläimet ovat selväpiirteisiä ja värikkäitä. Baloo-karhu on eräänlainen viidakon "pummi". Hän elää vain päivän kerrallaan. Baloosta Mowgli saa ystävän. Vaikka Baloolla on suuri vatsa, on hänen sydämensä melkein yhtä suuri. Bagheera, musta pantteri, on vastakohta Baloolle. Bagheera on realisti ja tosikko eikä osaa ottaa elämää rennosti. Hän huolehtii Mowglista ja opettaa tätä elämän vakavampiin arvoihin. Vaikka Baloo ja Baqheera ovatkin vastakkaisia tyyppejä, ovat he ystäviä sanan todellisessa merkityksessä, kuten elokuvan loppukohtauksessa ilmenee.

Toisen luonneparin muodostavat viidakon kavala kuningas, tiikeri Shere Khan, ja pythonkäärme Kaa. Kumpikin himoitsee ihmispennun lihaa, vain eri syistä: Shere Khan siksi että pelkää Mowglin vartuttuaan uhkaavan valtakuntaansa; Kaa syömistarkoituksessa. Shere Khan on hienostunut, lordimainen, kaikki tilanteet hallitseva; Kaa on vain säälittävä pahuudessaan, vaikka onkin ”kavala kuin käärme”. Viidakossa elävät myös ”crazy” apinakuningas Louie, beatle-korppikotkat, viktoriaaninen norsueversti Hathi sekä aivan viehättävä intialaistyttö, jonka edessä Mowgli on kuin ”vahaa”.

Viidakkokirja on uuden tyylin piirroselokuva, jonka budjetti kohosi neljään miljoonaan dollariin. Animaatio on sulavaa, nykimisestä ei ole tietoakaan. Musiikki ja laulut on tehty studion parhaiden säveltäjien voimalla.

– Lähinnä Markku Kivekkään mukaan (Päivän Sanomat, 22.12.1968) AA 1994