Syystanssiaiset (2007)

Sügisball/The Autumn Ball
Ohjaaja: 
Veiko Õunpuu
Henkilöt: 
Rain Tolk, Taavi Eelmaa, Juhan Ulfsak, Mirtel Pohla, Sulevi Peltola
Lisähenkilöt: 
kuvaus Mart Taniel • musiikki Ülo Krigul
Maa: 
Viro
Tekstitykset: 
English subtitles
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
123 min
Teemat: 
ONNEA VIRO!
Kopiotieto: 
35 mm
Lisätieto: 
Mati Untin romaanista * vieraana näyttelijät Juhan Ulfsak ja Rain Tolk sekä äänittäjä Janne Laine
Veiko Õunpuu on siirtänyt Mati Untin romaanin tapahtumat Syystanssi-elokuvassaan (2007) 1970-luvun Tallinnan Mustamäeltä 2000-luvun alun Lasnamäelle. Se ei ole tyypillinen kirjallisuusfilmatisointi. Untin romaani on myös suomennettu.

Vieraana elokuvan näyttelijät Juhan Ulfsak ja Rain Tolk sekä äänittäjä Janne Laine.

***

Veiko Õunpuu (1972) on elokuva-alalla itseoppinut. Hän on matkannut ympäri maailmaa (varsinkin itämailla), tehnyt mainoksia, toiminut omien ystäviensä elokuvien tuottajana, opiskellut maalaustaidetta ja aloittanut sen jälkeen omien elokuviensa tekemisen. Vuonna 2004 hän aloitti ensimmäisen lyhytelokuvansa Tühirand kuvaukset lähimpien ystäviensä avulla, ilmaan minkäänlaista valtion rahastojen tukea, omalla riskillään. Tühirand-elokuvan päähenkilö on hermostunutta tunnekriisiä poteva kirjailija Mati (Rain Tolk), ja tämä sama henkilö, niin ikään kirjailija Mati, ”vaelsi” myös seuraavaan osaan, Veiko Õunpuun ensimmäiseen kokopitkään elokuvaan Sügisball (Syystanssi).

Näiden elokuvien valmistumisen väli oli pari vuotta. Vuonna 2006 ensi-iltansa saanut Tühirand todisti, että Veiko Õunpuu osaa tehdä elokuvia. Vuotta myöhemmin valmistuneen Syystanssin myötä Õunpuu alkoi jo matkustella maailman elokuvafestivaaleilla. Pari vuotta aikaisemmin hän oli luvannut eräässä yksityiskeskustelussa virolaisen Teater. Muusika. Kino-kulttuurilehden toimittajalle, että juuri hän tekee pian parhaan virolaisen elokuvan. Õunpuu onnistuikin jossain määrin tavoitteessaan, eikä puhe jäänyt vain nuoren miehen kehuskeluksi.

Elokuvateatteri Orionissa vuonna 2012 järjestetyn Eesti film 100 – Virolainen elokuva 100 vuotta -retrospektiivin puitteissa esitettiin myös Syystanssi. Siitä kirjoitettiin:

“Kirjailija Matin Jaana-vaimo jättää hänet ja Mati ajautuu juopottelukierteeseen. Ovimies Theo pitää seksipäiväkirjaa yhden yön suhteistaan ja vartioi ihmisten takkeja kulahtaneen ”Kangastus”-ravintolan narikassa. ”Kangastuksessa” risteävät useiden Syystanssi-elokuvan henkilöhahmojen tiet. Arkkitehti Maurer ja hänen Ulvi-vaimonsa, johon tunteet ovat kylmenneet, saapuvat sinne puhumaan asioita suoraan. Lohduttavaa lasillista tulee nauttimaan niin yksinäinen lastentarhanopettaja kuin ihmissuhdekomedioiden ohjaaja ja sinne johtavat myös pohjattomaan stressiin vajonneen Matin askeleet.”

Kolmekymmentä vuotta Matin Untin menestyksekkään romaanin julkaisun jälkeen valmistunut filmatisointi  siirtää kirjan tapahtumat ja henkilöt Tallinnan Mustamäeltä Lasnamäen kaupunginosaan. Mutta elokuvassa nähtävät tarinat ja ihmissuhteet voisivat tapahtua missä tahansa eurooppalaisessa nukkumalähiössä. Yksinäisyys ja läheisyyden kaipuu ovat Veiko Õunpuun ensimmäisen pitkän elokuvan pääteemoja.

Syystanssi on ensimmäinen virolainen näytelmäelokuva, joka on valittu Venetsian elokuvajuhlille ja festivaalin Nuovo Orizzonti -sarjaan vuonna 2007. Elokuva voitti myös kategorian pääpalkinnon. Kriitikot ovat löytäneet elokuvasta yhteisiä piirteitä tunnettujen ohjaajien, kuten Aki Kaurismäen, Michelangelo Antonionin ja John Cassavetesin, ”kaupunkielokuvien” kanssa. Tiettävästi Antonioni oli myös Mati Untille tärkeä elokuvaohjaaja.

Õunpuun elokuva on esitetty kymmenillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja voittanut useita palkintoja. Syystanssi on saamansa runsaan mediahuomion vuoksi verrattavissa Elmo Nügasen vuoden 2002 elokuvaan Nimet marmoritaulussa. Mutta toisin kuin Marmoritaulu, joka tarjosi tyydytystä tavallisille kotimaisille elokuvakatsojille ja koululaisille, Syystanssi on inspiroinut lukuisia elokuvatieteellisiä tulkintoja. Nimet marmoritaulussa oli suuren yleisön elokuva ja Syystanssista nauttivat intellektuellit.

Syystanssi oli yksi kolmesta kotimaisesta näytelmäelokuvasta, joka vuonna 2007 pääsi Viron kävijätilastojen kymmenen parhaan joukkoon. Vuosi 2007 oli edellinen virolaisen elokuvan hyvä vuosi. Ensi-iltaan tuli yhdeksän pitkää näytelmäelokuvaa, joista useat löysivät tiensä myös A-kategorian kansainvälisille elokuvafestivaaleille.”

Vuonna 2008 Sodankylän elokuvajuhlien vieraana oli myös Veiko Õunpuu. Elokuvakriitikko Eero Tammi kirjoitti festivaalikatalogissa: “Õunpuu kuvaa paikoin lähes psykopaateilta vaikuttavien henkilöidensä kautta aikansa oireilmiöitä, kyynisyyttä, kulttuurin ja taiteen kuolemaa, itsepetosta, ja kaiken pohjalla myös rakkauden voimaa, hyvässä ja pahassa. Ja tämä on hauska elokuva. Rikki revittyjen ihmisten väkivaltaisia suhteita ja ankeaa ympäristöä seuratessaan katsoja ymmärtää, ettei huumori ole mikään marttakerhon piknikki, vaan lopultakin elämän ja kuoleman kysymys.”

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Veiko Õunpuu kuljetti Mati Untin romaanin tapahtumat 1970-luvun jälkipuoliskolta 2000-luvun alkuun. Tallinnan Mustamäen kaupunginosan, jossa tuolloin sijaitsi kirjailija Mati Untin koti, Õunpuu vaihtoi elokuvassa 2000-luvun alun Lasnamäen kaupunginosaan.

Elokuvan tuottajan lisäys:

"Veiko Õunpuu on yksi tämän hetken menestyksekkäimpiä eurooppalaisohjaajia. Hänen aiemmat työnsä (mm. Ballaad maailma heakskiitmisest / Free Range vuodelta 2013, Pyhän Tonin kiusaus vuodelta 2009 ja Syystanssi vuodelta 2007) ovat avanneet merkittävillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Berliinissä, Venetsiassa ja Sundancessa  ja vastaanottaneet lukuisia kansainvälisiä huomionosoituksia. Hän on näiden lisäksi ohjannut myös pienen budjetin näytelmäelokuvan Roukli (2015) ja ohjannut näytelmiä tallinnalaisessa NO 99-teatterissa.

Õunpuu on tehnyt uransa alusta asti tiivistä yhteistyötä suomalaisten elokuva-alan ammattilaisten kanssa. Õunpuun seuraava ohjaustyö on Suomen ja Norjan Lapissa syksyllä 2017 kuvattu Viimeiset, jota tähdittävät virolaisen Pääru Ojan lisäksi mm. Laura Birn, Tommi Korpela, Elmer Bäck, Samuli Edelmann sekä Sulevi Peltola, joka on näytellyt myös Pyhän Tonin kiusaus- ja Syystanssi -elokuvissa. Elokuvan on käsikirjoittanut Õunpuu yhdessä Heikki Huttu-Hiltusen ja Eero Tammen kanssa. Viimeiset saa ensi-iltansa elokuvateattereissa vuonna 2019."

 

– Jaak Lõhmus, 5.12.2018 – Jaak Lõhmuksen tekstin kääntänyt: Jenni Kavén (Lukuunottamatta Eero Tammen ja elokuvan tuottajan kommenttia) –  Lue lisää viroksi: http://www.efis.ee/et/inimesed/id/3949 ja https://www.imdb.com/name/nm1803711/