Niko – lentäjän poika (2008)

Niko - på väg mot stjärnorna
Ohjaaja: 
Michael Hegner, Kari Juusonen
Henkilöt: 
ääninä Olli Jantunen, Hannu-Pekka Björkman, Vuokko Hovatta, Vesa Vierikko
Lisähenkilöt: 
musiikki Stephen McKeon, Tuomas Kantelinen
Maa: 
Suomi/Saksa/Tanska/Irlanti
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
81 min
Teemat: 
ANIMAAKARIT
ANIMAATIO-SUOMI 100
Lisätieto: 
animaatio
Suursuosikki Niko – lentäjän poika valmistui suomalais-tanskalais-irlantilais-saksalaisena yhteistuotantona vuonna 2008. Lumiseen Lappiin sijoittuvassa 3D-tietokoneanimaatiossa lentämisestä haaveileva poronvasa Niko etsii ystävänsä liito-orava Juliuksen kanssa tietä Korvatunturille. Sieltä hän toivoo löytävänsä isänsä, jonka uskoo olevan yksi Joulupukin lentävistä poroista. Vauhdikkaassa piirrosseikkailussa on joulun taikaa.

Pienen Niko-poron suurimpana unelmana on osata lentää Pukin lentojoukkojen tavoin. Animaatioelokuvassa isäänsä lumisen Lapin halki etsivä Niko (äänenä Olli Jantunen) on vakuuttunut isänsä olevan yksi joulupukin kuuluisista lentävistä poroista. Niko ei ole tavannut koskaan isäänsä ja hänen eräänlaisena isähahmonaan elokuvassa toimii kömpelö, liito-orava nimeltä Julius (Hannu-Pekka Björkman). Matkalla Korvatunturille Niko tutustuu myös Wilma-lumiukkoon (Vuokko Hovatta) ja Essi-villakoiraan (Minttu Mustakallio) sekä kohtaa monia seikkailuja ja vaaroja, kuten poroja saalistavan susilauman. Lapin luonto on animoitu elokuvassa upeasti ja aito lumisen ja jouluisen maailman tunnelma myös saavutetaan. Niko – lentäjän poika on lapsille ja koko perheelle suunnattu viihdyttävä taianomainen seikkailuelokuva, joka osittain käsittelee myös lapsen ja vanhemman suhdetta.   

Elokuvan ohjaaja Kari Juusonen (s. 1967), on opiskellut animaatiota Taideteollisen korkeakoulun Elokuvataiteen osastolla. Hän voitti lyhytelokuvallaan Pizza passionnata (2001) Cannesin lyhytfilmikilpailun. Toiseksi ohjaajaksi saatiin mukaan Michael Hegner. Juusoselle tämä 3-D-animaatio oli hänen ensimmäinen elokuvansa. Tuotanto oli kansainvälinen, sillä teos toteutettiin suomalais-saksalais-tanskalais-irlantilaisena yhteistyönä. Hahmojen ääninä kuullaan monia tunnettuja suomalaisnäyttelijöitä kuten Hannu-Pekka Björkmania, Vesa Vierikkoa, Risto Kaskilahtea sekä Minttu Mustakalliota.

Kritiikki kiitti Niko – lentäjän poikaa. Satakunnan kansan Soila Ojanen iloitsi jylhästä ja toimivasta teoksesta. Forssan lehden Jussi U. Pellonpää kiitteli etenkin elokuvan suomalaisia ääninäyttelijöitä, kuten Olli Jantusta Nikon äänenä. Pellonpään mukaan suomalaisen animaation merkkiteokseksi suoraan nouseva Niko – lentäjän poika on kunnianhimoinen ja harkinnalla työstetty projekti ja Kari Juusosen ja Michael Hegnerin ohjaus yleisesti ottaen erittäin pätevää työtä ja eläinhahmoissa löytyy paitsi söpöyttä, myös Ice Age -elokuvista tuttua särmää ja karrikatyyrimaista kulmikkuutta.

Jouluinen, lentämisestä haaveilevasta poropojasta kertova animaatio Niko - lentäjän poika oli ilmestyessään Suomen kallein elokuva 6,1 miljoonan euron budjetillaan ja sitä valmisteltiin viitisen vuotta. Studiossa animaation parissa työskenteli 170 ihmistä ja jälkituotantoineen tekijämäärä oli lähes 300. Animaationa elokuva oli myös huomattavan onnistunut ja suomalaisena tuotteena lajityypissään erikoislaatuinen tapaus. Elokuva menestyi erinomaisesti Suomessa keräten reilusti yli kaksi miljoonaa katsojaa elokuvateattereissa ja pääsi myös ulkomailla kärkikymmenikköön niin Belgiassa, Tanskassa, Venäjällä, Libanonissa kuin Slovakiassakin. Erityisen hyvin elokuva menestyi ulkomailla Ranskassa. Esitysoikeudet myytiin yli sataan maahaan. Niko – lentäjän poika sai Jussi-patsaat parhaan elokuvan ja parhaan käsikirjoituksen kategorioissa sekä sille myönnettiin Cinekid-lastenelokuvapalkinto Hollannissa. Elokuva poiki myöhemmin, vuonna 2012 tehdyn jatko-osan Niko 2 – lentäjäveljekset.

  Elonetin, Forssan lehden (Jussi U. Pellonpää), Kalevan (Kati Valjus), Turun Sanomien (Kaisa Kujanpää) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 24.11.2014