Muumi ja vaarallinen juhannus (2008)

Mumintrollens farliga midsommar
Ohjaaja: 
Maria Lindberg
Maa: 
Suomi/Itävalta/Puola
Ikäraja: 
S
Kesto: 
88 min
Teemat: 
TOVE JANSSON 100 VUOTTA
Lisätieto: 
huopanukkeanimaatio puolalaisesta tv-sarjasta Opowiadania Muminkow (1977-1982) • Tove Janssonin romaanista • puhumme suomea
Puolalainen Semafor Film Studio toteutti vuosina 1977–1982 Tove Janssonin aiheista lumoavia huopanukkeanimaatioita, joista koottu Maria Lindbergin Muumi ja vaarallinen juhannus (2008) tekee oikeutta Janssonin alkuperäiselle leppoisalle otteelle, joka ei petä vedenpaisumuksen uhatessakaan. Suomeksi puhutussa versiossa on uuden polven kykyjä, kuten Jasper Pääkkönen Muumipeikkona.

Muumi ja vaarallinen juhannus -elokuva pohjaa puolalaisen Semafor Film Studion (Studio Malych Form Filmowych) 1970-80 -lukujen vaihteessa tekemään animaatiosarjaan Muumien maailma, joka toteutettiin huopahahmojen avulla tehtynä seka-animaationa. Taustat ja etuala hahmoteltiin lasilevyille, joiden välissä ovat pehmeänmuotoiset huopa-muumit. Tuloksena on viehko vaikutelma muumi-maailmasta jossakin tavallisen ja kolmiulotteisen elokuvan välimaastossa. Valmiita kahdeksan minuutin jaksoja syntyi 78 kappaletta. Kirjailija Tove Jansson oli aktiivisesti puolalaisanimaation tekoprosessissa ja hän ihaili Semaforin käsityöhön perustuvaa taituruutta. Semaforin tuotantoa ovat myös Ylen Pikku Kakkosessa esitetty Nalle Luppakorva ja Pikku nallen seikkailut -sarjat.

Sittemmin Semaforin 35mm:n filmille kuvattu materiaali on restauroitu, tv-muumien kertojanääntä on täydennetty dialogilla ja jaksot on koostettu Minna Karvosen käsikirjoittamana pitkäksi elokuvaksi. Hankkeen takana on myös Myyrä-elokuvia levittänyt Tom Carpelan Filmkompaniet-yhtiöineen. Muumien alkuperäinen sarjamuoto kuitenkin heijastuu elokuvaan hienoisena dramaturgisena tasapaksuutena ja kertojan ääntä tarvitaan nivomaan tapahtumat toisiinsa. Nykyisen toimintapitoisten ja kolmiulotteisen lasten elokuvaviihteen keskellä Muumi ja vaarallinen juhannus on outo, rauhallinen ja nostalginen tuulahdus toisesta maailmasta. Retromuumeilu on restauroinnista huolimatta kiitettävän lähellä alkuperäistä olomuotoaan.

Muumi ja vaarallinen juhannus pohjaa Tove Janssonin Vaarallinen juhannus -teokseen (suom.p. 1957), jonka suhteen elokuva ei ota paljoakaan vapauksia. Tarina kertoo muumien tavallista jännittävämmästä juhannuksesta. Muumilaaksoa uhkaa suorastaan maailmanloppu, sillä lähistöllä oleva tulivuori aktivoituu ja aiheuttaa vedenpaisumuksen. Muumiperheen on paettava kodistaan. Käsillä on siis katastrofielokuvan ainekset, jotka muumi-kontekstissa toki käsitellään kaikenikäisille sopivalla tavalla. Muumit saavat onneksi evakkokodin keskellä järveä kelluvasta teatteritalosta.

- lähteistä koostaen Pasi Nyyssönen 4.12.2011.