Lady Hamilton (1968)

Le calde notti di Lady Hamilton
Ohjaaja: 
Christian-Jaque
Henkilöt: 
Michèle Mercier, Richard Johnson, John Mills
Maa: 
Italia/BRD/Ranska/USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
97 min
Teemat: 
ANGELIKA UNCHAINED
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Alexandre Dumas'n romaanista
Michèle Mercier esiintyi heti Angelikojen jälkeen samankaltaisessa mutta astetta rohkeammassa roolissa Christian-Jaquen Lady Hamiltonissa (1968). Väljästi 1800-luvun taitteen tositapahtumia ja Alexandre Dumas’n romaania sovittavassa tarinassa Emma Lyon kipuaa paimentytöstä aina amiraali Nelsonin puolisoksi. Eksploitaatiotuottaja Wolf C. Hartwig (1919–2017) piti huolen, että mukana on lesboromanssi Napolin kuningattaren (Nadia Tiller) kanssa.

Jälleen kerran saamme seurata filmissä kauniin köyhän Emma Lyonin vaiherikkaita elämänkohtaloita; tämän version mukaan ensiksi lammaspaimenena, sitten taitelijan mallina, tilapäisesti ”katutöissä” ja sitten enimmäkseen sängyissä ja juhlien emäntänä Lontoossa, kunnes Napolin lähettilääksi määrätyn vanhan rikkaan lordi Hamiltonin vaimona löytää vihdoin suuren rakkautensa, sankari Nelsonin ja – edelleen tämän mukaan – tyyntyy tämän rinnalle.

Christian-Jaque on tehnyt Lady Hamiltonin elämäntarinasta varsin sarjakuvamaisesti rakennetun ja hyvin koristeellisen kiiltokertomuksen, joka viihdyttänee tämän hetken romantiikannälkäisiä ja etenkin niitä, jotka mielellään katselevat Michèle Mercierin kaunista vartaloa. Se on todellakin siro, myös takaa.

Erikoismausteena on tässä versiossa upean Nadja Tillerin esittämän Napolin kuningattaren lesbolainen kiintymys Emmaan, joka samoinkuin aviomies (John Mills) suhtautuu suuripiirteisesti kuningattaren pikku toivomuksiin.

– Paula Talaskivi, Helsingin Sanomat 8.4.1972

Italialais-ranskalais-monacolainen elokuva, jossa puhutaan englantia, rakastellaan komeissa laajakangasväreissä sekä esitetään historiallisia henkilöitä ja tapahtumia sellaisina, joina niitä kukaan historioitsija ei varmastikaan tunnistaisi. Tavallaan tämä on uusi Angelika-sarjan tapainen elokuva, joka kuitenkin Christian-Jaquen ohjauksessa saa entisiä railakkaammat ja myös romanttisemmat muodot.

 Lady Hamiltonin kuumat yöt on ns. puku- ja lavaste-elokuva, jonka sankarit kaikessa ”tosikertomuksellisuudessaan” lähinnä sattumalta käyttävät historiasta tunnettuja nimiä. Aivan kuin alleviivatakseen koko tarinan epätodellisuutta, ohjaaja on leikannut loistavien palatsilavastusten ja luonnossakin filmattujen tapahtumien väliin pari pientä meritaistelukohtausta (toinen niistä on esittävinään Trafalgarin meritaistelua), jotka hän on filmannut – ja tätä tosiasiaa sen koommin salaamatta – ilmeisesti ammeessa.

Olipa kysymyksessä taidemaalari George Romneyn loistelias koti, lontoolainen bordelli, Napolin lesbolaisen kuningattaren palatsi tai maalaistyttö Emma Lyonin alias Lady Hamiltonin budoaari, kaikki ovat yhtä värikkäitä, epätodellisia ja niin koreita!

– Martti Savo, Kansan Uutiset 9.4.1972

– Esitteen kokosi Antti Suonio 19.7.2018