Veronikan kaksoiselämä (1991)

La double vie de Véronique/Veronikas dubbelliv
Ohjaaja: 
Krzysztof Kieslowski
Henkilöt: 
Irène Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Krzysztof Piesiewicz • kuvaus Slawomir Idziak • musiikki Zbigniew Preisner
Maa: 
Ranska
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
S
Kesto: 
98 min
Teemat: 
KESÄ KAUPUNGISSA
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Puolan kansantasavallan kaatuessa Krzysztof Kieslowski tuli yhteistyöhön ranskalaisten tuotantoyhtiöiden kanssa. Veronikan kaksoiselämä (1991) on kiehtova Doppelgänger-tarina puolalaisesta ja ranskalaisesta naisesta, joita esittää Irène Jacob.

Veronikan kaksoiselämä on elokuva tunteista; yksinäisyydestä, rakkaudesta ja intohimosta, hengen suhteesta ruumiiseen... taiteesta, erotiikasta ja kuolemasta. Kieslowski kertoo kahdesta nuoresta naisesta, lähes tytöstä, jotka ovat henkisiltä kyvyiltään ja eroottisilta intuitioiltaan samankaltaisia. He kokevat lähes identtisiä elämyksiä kahdessa erilaisessa kulttuurissa Krakovassa ja Pariisissa. Aavistuksenomaisesti he ovat tietoisia toistensa olemassaolosta. Tämä sielullinen kokemus on elokuvan perusta.

Puola: Weronika on erinomainen laulaja, mutta hänellä on heikko sydän. Hänen on valittava taide – jatkaako laulamista ja vastaanottaa kaikki se stressi, joka siihen liittyy – vaiko luopua taiteesta ja elää normaalia elämää. Hän voittaa laulukilpailun ja valitsee taiteilijan uran. Kesken konserttia hän saa sydänkohtauksen ja kuolee.

Ranska: Véronique on Weronikan kaksoisolento. Myös hänellä on ihmeellinen ääni ja sydänvika. Tiedostamattaan Véronique jakaa Weronikan tietämyksen. Kun Weronika kärsii, Véronique tuntee, että hänen tulee välttää kipua aiheuttavia tilanteita. Véronique luopuu taiteesta ja opettaa musiikkia kansakoulussa. Eräänä päivänä kouluun saapuu Alexandre, nukketeatterintekijä ja lastenkirjailija. Véronique lumoutuu miehestä. Muutamien päivien kuluttua Véronique saa salaperäisiä viestejä – tyhjän sikarilaatikon, kengännauhan ja kasetin, jossa on ääninauha rautatieasemalta. Hän etsii aseman, sen kahvilasta hän löytää Alexandren odottamassa häntä. Hotellihuoneessa he rakastelevat. Alexandre löytää valokuvat, jotka Veronique on ottanut turistimatkallaan Puolassa. Kuvassa hän näkee Weronikan ja luulee, että tyttö on Véronique. Vasta nyt Véronique tajuaa että hänellä on kaksoisolento. Alexandre tekee kaksi uutta nukkea, toisen Weronikasta ja toisen Véroniquesta. Hän haluaa käyttää Véroniquen elämää ja tunteita itsekkäästi omiin tarkoituksiinsa, taiteeseensa. Véronique lähtee, hän tietää ettei Alexandre ole mies, jota hän on odottanut.

“Elokuva käsittelee herkkyyttä, aistimuksia ja suhteita, joita on vaikea nimetä ja jotka ovat sinänsä irrationaalisia. Tämän näyttäminen elokuvassa on vaikeaa; jos näytän liikaa, mysteeri katoaa jos näytän liian vähän, kukaan ei ymmärrä mitään. Etsin jatkuvasti oikeaa tasapainoa ymmärrettävän ja mysteerin välillä…"

– Kieslowski on Kieslowski -kirjan ja Hannu Waaralan artikkelin “Kätkettyjä aistimuksia intuition maailmasta” (Filmihullu 1/95) mukaan Seija Vääränen