Georgy Girl – keinoista paras (1966)

Georgy Girl
Ohjaaja: 
Silvio Narizzano
Henkilöt: 
James Mason, Alan Bates, Lynn Redgrave, Charlotte Rampling
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Margaret Forster romaanistaan * puvut Mary Quant
Maa: 
GB
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
104 min
Teemat: 
ARKISTON AARTEITA: 50 VUOTTA SITTEN
CHARLOTTE RAMPLING
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
”Swinging London” tuli käsitteeksi elokuvassakin. Silvio Narizzanon elokuvassa Georgy Girl – keinoista paras kahdessa maailmassa elävä Georgy (Lynn Redgrave) työskentelee arkenaan lasten parissa. Kämppäkaveria esittää Charlotte Rampling, puvut suunnitteli Mary Quant ja tunnuslaulun esitti The Seekers.

1960-luvun englantilaista elokuvaa on usein hahmotettu kahden lyhytikäisen suuntauksen, vuosikymmenen vaihteen brittiläisen uuden aallon ja 1960-luvun lopun "Swinging London" -elokuvien kautta. Swinging London -elokuvien päähenkilönä oli useimmiten nuori nainen, joka pyristelee eroon konventiosta ja nauttii modernista vapaudestaan pyrkien itsenäiseen elämään sekä löytämään tyydyttävän rakkauden dynaamisesti kuohuvassa Lontoossa. Suurkaupunki tarjoaa mahdollisuuksia ja glamouria tai ainakin mahdollisuuden elää kauniiden ja rohkeiden elämänpiirin liepeillä. Usein muualta Englannista Lontooseen tulleet naiset työskentelevät moderneissa media-alan ammateissa laulajina (Desmond Davis, Smashing Time/Carnaby Streetin tytöt), kosmetologeina (Polanski, Repulsion/Inho) ja malleina (John Schlesinger, Darling/Kultaseni).

Silvio Narizzanon Keinoista paras on tästä harvinainen poikkeus, päähenkilö Georgy (Lynn Redgrave) työskentelee lasten parissa. Georgylla on kaksi kotia, jotka heijastavat hänen ristiriitaista sosiaalista identiteettiään. Keskikaupungin asunnon hän jakaa toisen naisen, Meredithin (Charlotte Rampling) kanssa. Tämä on tehnyt jo kolmannen aborttinsa (poikaystävänsä Josin tietämättä) ja haluaa vihdoin naimisiin. Georgyn toinen koti, jonne hän usein pakenee Meredithin ja Josin kuhertelua on maalla sijaitsevassa kartanossa, jossa hänen vanhempansa työskentelevät palvelijoina. Georgy on viettänyt siellä lapsuutensa ja kartanon omistaja, varakas liikemies James Leamington (James Mason) on ollut hänelle kuin toinen isä ja tämä on muun muassa kustantanut hänen koulutuksensa. Tytön aikuistuttua tämä on kuitenkin alkanut tuntea vetoa Georgya kohtaan ja lopulta haluaa hänet rakastajattarekseen.

"Elokuva kuvastelee eloisesti ja ennakkoluulottomasti, mutta varsinaisesti kantaa ottamatta nuoren polven englantilaisten muodikkaiksi käyneitä elämäntapoja ja -asenteita. Osittain kuvaus on irtonaista ja raikasta ja yksityispiirteissään useasti naulankantaan osuvaa." (HS/ Paula Talaskivi)

"Englantilaisen elokuvan yhteiskunnalliset sävyt ovat jälleen saaneet vahvistusta Silvio Narizzanon elokuvassa 'Keinoista paras', joka on hyvin tehty yhdistelmä perinteistä vinttirealismia ja siihen mukautettua pellehyppelyä… elokuva on toisaalta sen verran raikas ja iloinen ettei siinä toisteta jo tuttuja asioita." (AL/Erkka Lehtola)

"Jälleen eräs swinging London -tarina, jossa juostaan läpi Lontoon myöhään yöllä, tanssitaan hullun lailla sateessa ja käydään leikkimässä autioilla lasten leikkipaikoilla" (Monthley Film Bulletin)

– Eri lähteiden mukaan Pasi Nyyssönen 12.6.2007