Predator 2 (1990)

Predator 2
Ohjaaja: 
Stephen Hopkins
Henkilöt: 
Danny Glover, Gary Busey, Ruben Blades
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
102 min
Teemat: 
JATKO-OSAHELVETTI
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Stephen Hopkinsin toiminnantäyteinen Predator 2 (1990) siirtää rastapäisen avaruushirviön viidakosta vuoden 1997 Los Angelesiin keskelle etnisten rikollisjengien sotaa. Koville joutuvina viranomaisina huseeraavat Danny Glover, Bill Paxton ja Gary Busey. Futurismia kaupunkikuvaan toi Blade Runnerin lavastaja Lawrence G. Paull.

Los Angelesissa käydään tavallista huumekauppaan liittyvää rosvo ja poliisi -ottelua aseiden paukkuessa, kun yhtäkkiä alkaa tapahtua. Viisi raskaasti aseistettua huumekauppiasta, jotka sitä paitsi ovat piilossa sisätiloissa, hoidetaan pois päiviltä. Brutaali tappaja ei käytä aseita, mutta pystyy lennättämään raskaatkin kohteet käsittämättömän matkan päähän. Se ihmetyttää luutnantti Michael Harrigania (Danny Glover – muistetaan erityisesti Tappavasta aseesta), joka on itsekin kovanaama ja kadun käytännön hallitseva kokenut poliisimies. Poliisikertomusten traditiota noudattaen syntyy kahden yksilön sota: Harrigan vs. Saalistaja. Silloin meno on aggressiivista ja rumaa.

Predator (nyt Kevin Peter Hall) – tiedoksi, että 7 jalkaa ja kaksi tuumaa – oli tuttu hahmo katsojille kolmen vuoden takaa. John McTiernanin Predator (1987) -elokuvan tähti oli viidakossa taisteleva kommando (Arnold Schwarzenegger), jolla oli hyvä one-liner -huumorintaju. Viidakko on taakse jäänyttä elämää, nyt edessä on asfalttiviidakko vuonna 1997, toisin sanoen elokuvassa on kymmenen vuoden scifi-elementti, vaikka tietenkin itse saalistajan ulkoavaruudellinen luonne johdattelee tähän genreen toki muutenkin. Näkyykö se katsojille näin vuosikymmenten jälkeen?

Luutnantti Harrigan on toista maata, kommandoomme verrattuna hysteerikko, joka ilmehtii, elehtii, hikoilee ja kiroilee suurkaupunkien tornitalojen varjossa (ja seinillä). Apuna hänellä on latinonainen Leona (Maria Conchita Alonso), jolta ei myöskään puutu edes sellaisia ronskeja otteita, joilla vedettäisiin #metoo-aikana suuret otsikot. Samaan aikaan toisaalta saalistajalta ei eläinluonnostaan huolimatta puutu moraalia, ajatellaanpa vaikka sen suhtautumista raskaana oleviin naisiin.

Brittiohjaaja Stephen Hopkinsin uralla Predator 2 oli ihan kiva juttu: hän ohjasi tv-sarja 24:n ensimmäisen tuotantokauden, myöhemmistä elokuvista mieleen muistuvat ainakin Lost in Space ja A Nightmare on Elm Street 5.

– Jari Sedergren 2018