Pusu (1976)

Un éléphant ça trompe énormément/Puss, puss
Ohjaaja: 
Yves Robert
Henkilöt: 
Jean Rochefort, Claude Brasseur, Danièle Delorme
Maa: 
Ranska
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
109 min
Teemat: 
RANSKALAINEN KESÄ
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Yves Robertin komedian Pusu (Un Éléphant ça trompe énormément, 1976) alkuperäinen nimi juontaa lastenlaulusta, jossa rallatellaan elefantista. Pääosassa on edelleen kahdeksankymppisenä loistavia rooleja tekevä Jean Rochefort. Tässä hän on uskollinen aviomies, joka lankeaa kiusaukseen. Ympärillä häärää nuoruudentapoihinsa juuttunut miesporukka.

Yves Robert (1920–2002) harrasti 12-vuotiaana aloittamansa latojan ammatin ohessa teatteria ja sai teatterikoulutustakin, mutta ensimmäinen sivuosarooli elokuvassa ajoittuu vuoteen 1948. Näyttelijän työn oheen hän laajensi pian repertuaariaan käsikirjoituksiin ja tuottamiseen, kunnes tuli aika ohjata oma elokuva. 1962 Robertin filmi La Guerre des boutons sai arvostetun ranskalaisen elokuvapalkinnon Prix Jean Vigon. Ja yksitoista vuotta myöhemmin elokuva Le grand blond avec une chaussure noire sai Hopeisen Karhun Berliinin elokuvajuhlillla. Oli selvää, että itse käsikirjoitetut komediat olivat hänen leipälajinsa.

Yves Robertin komedian Pusu (Un éléphant ça trompe énormément, 1976) alkuperäinen nimi juontaa lastenlaulusta, jossa rallatellaan elefantista. Pääosassa on Jean Rochefort, viimeiseen asti uskollinen aviomies vaimolleen Marthelle (roolissa ohjaajan silloinen vaimo Danièle Delorme). Mutta kun autohallissa hänen näköpiirissään vilahtaa yhden ainoan kerran Charlotte (Anne Duperey), totutut kuviot kierähtävät lavoilleen. Mahdotonta mahdolliseksi tekevän Étiennen ympärillä häärää nuoruudentapoihinsa juuttuneita miehiä; nämä nelikymppiset Daniel, Simon ja Borden eivät suinkaan halua kasvaa aikuiseksi vaan jatkavat teineille tyypillisten käytännön pilojen tekemistä. Kuten komedioissa on tapana, kaikki ei kuitenkaan mene aivan toiveiden mukaisesti.

Pusu oli ohjaajan ja tuottajien toiveiden täyttymys siinä mielessä, että kansainvälinen kritiikki otti sen vastaan erinomaisesti – komedioiden parissa Robertin ura jatkui myöhemminkin positiivisissa merkeissä. Elokuvasta tehtiin myöhemmin amerikkalaisversio The Woman in Red (Unelmien nainen, 1986), jonka ohjasi Gene Wilder. Ensimmäisen viiden minuutin verran versiot ovat lähes yksi yhteen, mutta jatkossa Robert panee paremmaksi kuin valtavirtaistetulla linjalla vakaasti pysyneet amerikkalaiskollegansa mm. sivujuonien kehittelyssä.

Pusu on hauska, hyvin näytelty ja katsomisen arvoinen komedia.

– Jari Sedergren 10.5.2016