Victor/Victoria (1982)

Ohjaaja: 
Blake Edwards
Henkilöt: 
Julie Andrews, James Garner, Robert Preston
Lisähenkilöt: 
musiikki Henry Mancini
Maa: 
GB/USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
135 min
Teemat: 
REMAKES
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Reinhold Schünzelin elokuvasta
Blake Edwardsin menestyselokuva Victor/Victoria (1982) päivitti alkujaan jo vuonna 1933 Saksassa filmatun ristiinpukeutumistarinan. Tuloksena oli seikkailu seksuaali-identiteettien hämmentävässä maailmassa, pääroolissa rajojaan rikkova Julie Andrews ja säveltäjänä itse Henry Mancini.

Ohjaaja Blake Edwards teki 1970- ja 80-lukujen taitteessa kolme muistettavaa komediaa, "10"-nainen kuin unelma (1979), S.O.B. –sekoilijan otollinen bisnes (1981) ja Victor/Victoria (1982). Siinä missä kaksi ensimmäistä teosta näyttävät tänä päivänä sangen epätasaisilta ja satiirissaan kompuroivilta, on Victor/Victoria yhä säilyttänyt oman vastustamattoman charminsa. Edwardsin musiikillinen komedia on kuin kadehdittava aikahyppy keskelle vanhan Hollywoodin eleganssia; Victor/Victoria on yhtä aikaa sekä lubitschmainen screwball-komedia että Henry Mancinin musiikista ja klassisesta ristiinpukeutumistematiikasta loppumatonta hupia vuoleva slapstick-tyylittely.

Tapahtumapaikkana on 1930-luvun Pariisi. Ohjaajan vaimo, Sound of Musicin Mariana ja Maija Poppasena tunnettu Julie Andrews esittää köyhää laulajatarta, Victoria Grantia, joka homoseksuaalin kabaree-laulajan, Toddyn (Robert Preston), avustuksella ryhtyy esiintymään puolalaisena drag-artistina, kreivi Victor Grazinskina. Victoria muuttuu salaperäiseksi mieheksi, joka esittää naista menestyksekkäässä yökerhoshowssa. Kun amerikkalainen klubiomistaja ja gangsteri King Marchan (Garner) tuntee vetoa hehkeää kabareetähteä kohtaan, joutuu machon pohatan itsetunto koetukselle: onko kovapintainen gangsteri todellakin hurmaantunut toiseen mieheen?

Victor/Victoria tasapainoilee onnistuneesti hyvän ja huonon maun hienovaraisella linjalla. Nautittavia viitteitä voi löytää sekä Billy Wilderin että Howard Hawksin komedioihin – sukupuolisekaannukset tuovat päällimmäisenä mieleen legendaarisen Piukat paikat (Some Like It Hot) tai vaikkapa yllätyksellisen sotakomedian Olin miessotamorsian (I Was A Male War Bride).

Vaikka rakkauden eri ilmenemismuotoja käsitellään viihteellisesti, on komediallisessa kosketuksessa koko ajan sydän paikallaan – Edwardsin naamioleikki ei alennu ilkeilemään erilaisuudelle, eivätkä naurun aiheet löydy sensaatiohakuisuudesta. Victor/Victoria ilkkuu tekopyhälle teeskentelylle ja tapakulttuurille; se kutsuu katsomaan pintaa syvemmälle välttäen kaikkinaista ryppyotsaisuutta. Näyttelijäkaarti nauttii ilmiselvästi juonen pyörityksestä, etenkin viehkon kaksoisroolin tekevä Andrews ja sympaattinen veijari Preston erottuvat edukseen. Teoksessa viehättää myös sen vanhanaikaisen tyylikäs teema, jonka käsittelyyn on yleensä hyvin vaikea löytää mitään aivan uutta ja ihmeellistä lähestymistapaa. Vanhan materiaalin pohjalle perustuu Victor/Victoriakin – Rheinhold Schunzelin saksalaiskomedia vuodelta 1933 oli idean ensimmäinen filmatisointi, vuonna 1935 tehty brittiversio First A Girl toinen.

– Outi Heiskanen