Lisa – unelmien nainen (1985)

Weird Science/Lisa - drömkvinnan
Ohjaaja: 
John Hughes
Henkilöt: 
Anthony Michael Hall, Kelly LeBrock, Ilan Mitchell-Smith, Bill Paxton
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
95 min
Teemat: 
SARJAKUVISTA KUVASARJOIKSI
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Al Feldsteinin tarinasta
Höpsöys on ehkä ainut asia, joka yhdistää vuoden 1951 Weird Science -tieteissarjakuvalehden pikkutarinan miehestä, joka tulevaisuuden tekniikalla rakentaa ihannevaimon, ja John Hughesin nörttiteinifantasian Lisa – unelmien nainen (1985). Symppis sekoilu on ulkoasuaan ja musiikkiaan myöten aitoa kasaria!

Sekä Mad-lehdestä että pahamaineisista Tales from the Crypt -kauhusarjakuvista tunnetun EC Comicsin julkaisuihin pohjautuva Weird Science on scifi-henkinen teinikomedia. Shermerin fiktiiviseen pikkukaupunkiin sijoittuva filmi seuraa kiusattua nörttikaksikkoa, joka James Whalen Frankensteinin innoittamana päättää rakentaa itselleen täydellisen naisen. Tietokoneohjelman, Playboy-julkaisuista saksittujen leikkeiden sekä Barbie-nuken avulla syntyy Lisa, jolla pojat pian havaitsevat olevan viehätysvoimansa ohella myös yliluonnollisia kykyjä.

Hughes hylkää anarkistisessa fantasiakomediassaan The Breakfast Clubin teinitraumaattisen aihepiirin, palaten juurilleen National Lampoon -huumorilehden aikoihin. Murrosikäisten poikien manifestiksikin kutsuttu, itsetietoisen hölmö elokuva on synnyttänyt toisaalta negatiivista palautetta väitetyllä seksistisyydellään ja loukkaavuudellaan. Unelmien naiseksi mielletty Lisa on sekä ulkonäöllä siunattu että kotitöitä tekevä. Osa filmin huumorista puolestaan rakennetaan kauneusihanteiden ulkopuolelle jäävien kustannuksella. Saamastaan kritiikistä huolimatta Weird Science pärjäsi maailmanlaajuisesti elokuvateattereiden lippukassoilla varsin hyvin.

Hughesin elokuvasta on löydettävissä viittauksia moniin populaarikulttuurin luomuksiin, aina itsestään selvästä Frankenstein-inspiraatiosta alkaen. Noteerauksista osansa saavat niin John Badhamin hakkerifilmi WarGames, Tobe Hooperin kauhuelokuva Poltergeist, kuin George Millerin post-apokalyptinen Mad Max 2 -toimintaspektaakkelikin. Lainailut eivät ole kovinkaan perusteellisia ja esimerkiksi Mad Maxia sivutaan lähinnä mutanttimotoristien ohimenevällä hyökkäyksellä. Pyöräilijöistä nimekkäimmäksi nousee kulttisuosiotakin nauttiva Michael Berryman, joka lienee valtavirralle tutumpi rooleistaan elokuvissa The Hills Have Eyes ja Yksi lensi yli käenpesän. Muita mainittavia näyttelijöitä ovat Bill Paxton (Apollo 13, Aliens, Titanic) sekä Robert Downey Jr. (Iron Man, Zodiac).

Vuonna 2009 sydänkohtaukseen kuollutta John Hughesia on kutsuttu teinielokuvan kuninkaaksi. Ohjaajana, tuottajana sekä käsikirjoittajana muistetun Hughesin epäilemättä tunnetuin elokuva on jo mainittu komediallinen nuorisodraama The Breakfast Club. Tuotantopuolella hän on työskennellyt mm. Home Alone -sarjan kolmen ensimmäisen osan parissa. Weird Sciencen Hughes kirjoitti kahdessa päivässä.

Aiheen pohjalta tuotettiin vuosien 1994–1998 välillä viisi kautta käsittänyt tv-sarja, Suomenkin televisioissa pyörinyt Lisa ja pojat. Myös uusintafilmatisointia on suunniteltu, tuottajanaan alkuperäisessä Weird Sciencessa työskennellyt Joel Silver (Tappava ase- ja Matrix-filmit). Elokuvan teemakappaleesta vastaavan Oingo Boingon nimekkäin jäsen on Tim Burtonin vakiosäveltäjä Danny Elfman. Soundtrackilla kuullaan myös Mike Oldfieldia, Killing Jokea sekä Van Halenia, muiden muassa.

– Anne Billsonin ja muiden lähteiden mukaan Joonatan Nikkinen 13.11.2013