Kaimaani (2006)

Il caimano/Kajmanen
Ohjaaja: 
Nanni Moretti
Henkilöt: 
Silvio Orlando, Margherita Buy, Jasmine Trinca
Maa: 
Italia/Ranska/Espanja
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
112 min
Teemat: 
NANNI MORETTI
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Myös Kaimaani (2006) tuli teatterilevitykseen Suomessa. Iskevän satiirisen elokuvan maalitaulu oli Silvio Berlusconi, jota näytteli Moretti itse. Vertauskohtaa tapaukselle voi hakea Charles Chaplinin Diktaattorista. Valtavan menestyksen saavuttaneen elokuvan arvellaan vaikuttaneen Berlusconin vaalitappioon.

Bruno Bonomo on tienannut leipänsä toimintaviihteellä, mutta nyt asiat eivät ole hyvällä tolalla, sillä sekä bisnes että avioliitto on karilla. Bruno saa nuorelta käsikirjoittajalta tarinan, josta hän ajattelee voivansa muokata sujuvan toimintaseikkailufilmin. Lupausten ja sitoumusten jälkeen hän kuitenkin tajuaa, että tarina korruptoituneesta mediakeisarista ivaa pääministeri Silvio Berlusconia. Näkemys on vasemmistolainen, mikä ei ole Brunon oma maailma, eikä ohjaajaa helpota se, että tarinalla voisi edes tehdä rahaa.

Läsnä ovat siis jälleen Morettin tavaramerkit: elokuva-/teatteriohjaaja, avioliiton kriisit, poliittinen ympäristö. Pientä uudistumista Morettilla on siinä, että hän on käyttänyt (elokuvan teon aikaan) tuoretta uutisaineistoa: Berlusconia ei tarvitse välttämättä ivata, koska hän tekee sen (lausunnoillaan) ihan itse. Mutta kuten käsikirjoittaja Teresa elokuvassa kysyy, miksi Berlusconista ei ole tehty elokuvia. Vallan ja pelon vuoksiko?

Poliittisen ohella elokuvassa korostuu uskottavalta vaikuttava perhedraama haavoineen päivineen. Niissä myös taitavien näyttelijöiden roolit korostuvat. Hauskimmillaan elokuva on käsitelleessään Brunon uraa ns. B-elokuvien tekijänä. Nämä kolme tarinaa voidaan nähdä myös erillisenä ja katsojan arvioitavaksi jää, kuinka hyvin ne on saatu linkkautumaan kokonaisuudeksi.

Joka tapauksessa Nanni Moretti on jälleen kerran tehnyt omalla tyylillään (tekoajastaan paljon kertovan) läpileikkauksen italialaisuudesta ja italialaisesta ympäristöstä.

– Jari Sedergren 2018