Maa aikojen alussa (1988)

The Land Before Time/Landet för länge sedan
Ohjaaja: 
Don Bluth
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
puhumme suomea
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
69 min
Teemat: 
DON BLUTH
LASTEN LEFFASUNNUNTAIT
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
animaatioseikkailu dinosaurusten maailmasta
Elokuvassa Maa aikojen alussa (1988) eletään dinosaurusten valtakauden reunalla: kykeneekö joukko vanhemmistaan eroon joutuneita pikkudinoja selviytymään erämaan halki viimeisille vehreille laitumille?

Don Bluth on nykyamerikkalaisessa animaatioelokuvassa selväpiirteisimpiä Disney työn jatkajia. Se on aivan luonnollista, sillä Bluth sai koulutuksen nimenomaan Disneyn studioilla. Hän kuului uuden animaattoripolven suuriin lupauksiin, päätyöksi ohjaajana Disneyllä jäi lyhyt animaatioelokuva, Beetlehelm-tarinan muunnelma The Small One. Bluth jätti Disneyn vuonna 1979 toteuttaakseen unelmansa omasta täyspitkästä animaatioelokuvasta ja vei mukanaan kymmeniä konsernin pysähtyneisyyteen turhautuneita työtovereitaan. Unelma on toteutunut monin verroin, sillä Maa aikojen alussa on Bluthin kolmas kokoillan animaatio elokuvien NIMH – Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (1982) ja Fievel matkalla Amerikkaan (1986) jälkeen.

Fievelin myötä Bluth sai tuottajikseen Steven Spielbergin ja George Lucasin, nyky-Hollywoodin voimahahmot, joiden asema on rinnastettavissa Disneyn rooliin Hollywoodin kulta-aikana. Bluthin kolmas kokoillan animaatio ja hänen Irlantiin siirrettyjen studioittensa ensimmäinen produktio Maa aikojen alussa on itse asiassa tyyliltään hyvin uskollinen Disneyn perinteelle. Keskeisellä sijalla on inhimilliset eläinhahmot, jotka on ulkoisesti tehty mahdollisimman hellyttäviksi ja ”inhimillisiksi”. Animaatiotyö on erittäin tarkkaa ja taustat, dinosaurusten liikkeet ja liikkeiden kombinointi on tehty huolellisesti. Ajoittain Bluth tavoittaa jopa Disneyn vanhan kauden tunnelmaa. Toisaalta henkilöhahmojen määrä ja maisemien yksityiskohtaisuus osoittavat, ettei animaatiota voida enää tehdä yhtä suurin uhrauksin kuin elokuvan kulta-aikoina.

Maa aikojen alussa on 150 miljoonan vuoden takaiseen menneisyyteen sijoittuva vaellustarina. Pikkutassu on maanjäristyksessä eroon vanhemmistaan joutunut dinosaurus-lapsi, joka johdattaa neljä kohtalotoveriaan matkalle kohti perimätiedon ”Suurta laaksoa”: siellä pitäisi riittää vihreää syötävää yllin kyllin, toisin kuin maanjäristysten ja vulkaanisten purkausten runtelemassa kivierämaassa.

Maa aikojen alussa on hellyttävän puhdashenkinen tarina, joka pelaa hyvän ja pahan vastakohdilla, äidin menetyksen ja tyrannosauruksen uhan herättämillä tunteilla. Mukana on seikkailua ja huumoria, leikkiä ja tunteikkuutta, hyvänä tarkoituksena lienee opettaa myös itseluottamusta ja suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan. Samalla elokuvassa sivutaan myös kuoleman ahdistusta ja ekologisia kysymyksiä luonnon ja elävien olentojen suhteista: dinosaurukset eivät voineet mitään maailman muuttumiselle, toisin kuin ihminen, joka on vastuussa elinympäristöstään ja sen tuhoista. Disneyn moraalista paatosta Bluthilla ei ole, mutta heille on yhteistä riemu animaation mahdollisuuksista luoda häikäisevän kompleksisia ja mielikuvituksellisia visuaalisia tuokioita, riemu joka on tuntematonta useimmille animaatioille.

– Verina Glaessnerin (MFB, September 1989), Sauli Pesosen (Kaleva 10.12.1989) ja muiden lähteiden mukaan