Pieni merenneito (1989)

The Little Mermaid/Den lilla sjöjungfrun
Ohjaaja: 
John Musker ja Ron Clements
Maa: 
USA
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
83 min
Teemat: 
WALT DISNEY
LASTEN KANSSA LEFFAAN!
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
animaatio Hans Christian Andersenin sadusta • tuotanto Disney • originaali suomenkielinen versio vuodelta 1989
Hans Christian Andersenin satuun perustuva Pieni merenneito (1989) ui monien lasten sydämiin ja ennakoi Disney-yhtiön animaatioiden suurmenestystä 1990-luvulla. Se herätti Disneyn kulta-ajan hengen elävöittämällä komeasti klassikosadun. Alkuperäinen tarina viriteltiin asianmukaisen onnelliseksi, mutta sadun tenho säilyi. Merenneito Ariel rakastuu ihmisprinssiin ja saa merennoidalta jalat vastineeksi äänestään. Alan Menkenin ja Howard Ashmanin musiikki ja kappaleet ilahduttavat yhä.

Oliverin ja kumppanien menestys osoitti, että Disney-animaatioilla on yhä runsaasti kysyntää, ja Pieni merenneito merkitsee nyt paluuta vuoden 1959 Prinsessa Ruususen jälkeisen tauon jälkeen iättömien satujen maailmaan, joiden kautta studion kuva aikoinaan vakiintui yleiseen tietoisuuteen. Pieni merenneito kytkeytyy samaan perinteeseen kuin Lumikki ja seitsemän kääpiötä, Tuhkimo, Peter Pan ja Prinsessa Ruusunen, ja samalle suuntaukselle tuli valmisteille Kaunotar ja hirviö.

Pienen merenneidon ammattitekijät ovat selvästi innostuneet vedenalaisen maailman luomisen asettamista haasteista. Veden kuohut, varjojen häilyntä ja värien hajoaminen on kuvattu kiehtovan yksityiskohtaisesti. Tämä huolenpito näkyy erityisesti Arielin ja kampelan kohdatessa hain elokuvan alussa ja varsinkin vaikuttavassa otoksessa Tritonista mahtavassa tuolissaan Arielin paettua merenneitokaupungista. Musiikin ovat laatineet Pieni kauhukauppa -musikaalin tekijät Alan Menken ja Howard Ashman. Hienoimmillaan se on merivelhon holvissa esitetyssä kabareetyylisessä "Poor Souls" -kappaleessa. Ursula on loistava naishirviö Disneyn parhaan perinteen mukaisesti. Hassuja hahmoja ovat myös karibialainen rapu, hullu ranskalainen kokki ja raihnas lokki.

– Julian Stringerin mukaan (Monthly Film Bulletin, October 1990) AA 1991