The Proposition (2005)

Ohjaaja: 
John Hillcoat
Henkilöt: 
Guy Pearce, Ray Winstone, Danny Huston, John Hurt, Emily Watson
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Nick Cave • musiikki Nick Cave, Warren Ellis
Maa: 
Australia/GB
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
105 min
Teemat: 
NICK CAVE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
John Hillcoatin ohjaama armoton australialaiswestern The Proposition (2005) sijoittuu 1880-luvulle. Rikollisperheen veljeksistä keskimmäinen, Charlie Burns (Guy Pearce) joutuu tuomaan isoveljensä lain eteen pelastaakseen pikkuveljensä kuolemantuomiolta.

The Proposition sijoittuu 1880-luvun Australian periferiaan. Irlantilaiset ja englantilaiset siirtolaiset ovat päättäväisesti aloittaneet sivilisaation rakentamisen, mutta yhteisö on vielä hauras. Elokuva alkaa keskeltä rajua ammuskelua. Paikallinen Hopkinsien perhe on murhattu ja Ray Winstonen esittämä kovaotteinen lainvartija kiikuttaa kuulusteltaviksi Charlie Burnsin (Guy Pierce) ja hänen yksinkertaisen veljensä Mickeyn (Richard Wilson). Hänellä on veljeksille houkutteleva ehdotus: heidät vapautetaan, mikäli Charlie etsii hänen vanhemman veljensä ja päästää tämän päiviltä.

Nick Cave ja ohjaaja John Hillcoat aloittivat hedelmällisen yhteistyön elokuvalla Ghosts... Of the Civil Dead (1988) ja Caven musiikkivideoiden parissa. Parivaljakko hautoi australialaista länkkäriä pitkään, peräti 17 vuotta. Lopulta Cavelta kului vain muutama viikko käsikirjoituksen tekemiseen. Hillcoatin tähtäimessä oli australialainen western, joka eroaisi amerikkalaisista esikuvistaan niin, että sankareiden ja roistojen välillä ei ole selkeitä mustavalkoisia rajoja.

Hillcoat vuorottelee verisen toiminnan – ryöstöt, ammuskelut, seivästys – ja pehmeämpien, Caven tekstin laadukkuutta tihkuvien hetkien vällillä. Kokonaisuuden kruunaa Benoît Delhommen surrealistinen kuvaus. Hänen kameransa kuvaa kohtaukset usein vasten verenpunaista auringonlaskua, ikäänkuin vaara olisi kaikkialla läsnäoleva, ikuinen peitto, joka kietoo sisäänsä elokuvan jokaisen henkilön.

Elokuvassa on Nick Caven ja Warren Ellisin luoma musiikkimaisema, joka saavuttaa sen mitä hyvältä äänimaisemalta odotetaan: se tuo oman painavan panoksensa elokuvan kerrontaan. Martha’s Dream -kappale sovittaa yhteen matalan surisevan kitaran ja melankolisen viulun, jotka yhdessä tavoittavat Marthan piinan. Rider Song puolestaan viestii maiseman vaihtelevia tunnelmia. Puut vaikeroivat, joet lakkaavat virtaamasta, aurinko sulattaa maan ja pilvet itkevät. Musiikki on siten keskeinen osa elokuvan kerrontaa. Nick Cave on sanonut hahmottaneensa käsikirjoituksen ensiksi musiikkina ja se heijastuu vahvasti jokaisessa kohtauksessa. Harri-Ilmari Moilanen kiteytti arvostelussaan Caven panoksen osuvasti: The Propositionin voi sanoa olevan mitä ”cavelaisin” tarina – kova ja synkkä, mutta samalla myös herkän runollinen.

– "The Proposition rewatched", Guardian 29.1.2015 ja muiden lähteiden pohjalta Pasi Nyyssönen 16.1.2018