Buffy the Vampire Slayer (1999, 2001)

Ohjaaja: 
Joss Whedon
Henkilöt: 
Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
English subtitles ("Once More With Feeling") / suom. tekstit ("Helpless")
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
yht. 110 min
Teemat: 
ELOKUVA USKONNON PEILINÄ
Kopiotieto: 
dvd
Lisätieto: 
"Once More With Feeling" -musikaalijakso esitetään laula mukana -näytöksenä
Joss Whedonin tv-sarjassa Buffy, vampyyrintappaja (1997–2003, pääosassa Sarah Michelle Gellar) sankaritar tiimeineen kutsutaan taistelemaan demoneja ja vampyyreja vastaan. Uuden ajan vampyyrifiktion merkittävästä sarjasta nähdään jaksot "Once More With Feeling" (tuotantokausi 6, jakso 7, 2001) ja "Helpless" (tuotantokausi 3, jakso 12, 1999).

Käsikirjoittajaksi opiskellut Joss (Joe) Whedon nousi fani- ja kulttisuosioon vuosina 1997–2003 tuotetun Buffy, vampyyrintappaja -televisiosarjansa kautta. Buffy syntyi alun perin elokuvakäsikirjoitukseksi 1990-luvun alussa. Whedon halusi muuttaa slasher-kauhuelokuvien konventioita ja teki käsikirjoituksen, jossa blondi teinityttö ei juoksekaan kirkuen karkuun hirviöitä, vaan tappaa ne. Vuonna 1992 ilmestynyt Buffy vampyyrintappaja -elokuva menestyi huonosti ja Whedon itse koki, että ohjaaja Fran Kuzui vesitti hänen ideansa. Whedon sai kuitenkin mahdollisuuden itse kertoa Buffyn tarinaa, kun WB-televisiokanava pyysi häntä kirjoittamaan Buffysta televisiosarjaa. Whedon halusi tehdä sarjasta todella omannäköisensä ja ryhtyi käsikirjoittamisen ja tuottamisen lisäksi myös ohjaamaan jaksoja.

Buffy vampyyrintappaja -televisiosarja on vaikuttanut merkittävästi naishahmojen esittämiseen elokuvissa ja televisiosarjoissa. Buffyn esimerkkiä seuraten voimakkaat, väkivaltaa käyttävät, sankarittaret valloittivat vuosituhannen vaihteessa niin valkokankaita, kuin televisioruutujakin. Buffy saa naishahmona olla maailman vahvin olento, pelastaa maailman monia kertoja ja silti olla myös tavallinen tyttö ystävineen ja koulumurheineen. Sarja on ollut tärkeä vaikuttaja tällä hetkellä erityisen suosittuun vampyyrigenreen. Vaikka sarjassa vampyyrit ovat olemuksellisesti pahoja, niin silti se tarjoaa myös vampyyrinhahmoja, jotka rakastuvat ihmiseen ja pyrkivät sovittamaan aiempia pahoja tekojaan. Buffyn jälkeen syntynyt vampyyrihuuma tarjoaa tarinoissaan juuri näitä ”hyviä” vampyyreja.

Once More, with Feeling on musikaalijakso, joka kunnioittaa Hollywoodin musikaaliperinteitä ja tarjoaa värikkäitä tanssi- ja laulunumeroita. Elokuvat Hairspray (2007) ja Rock of Ages (2012) ohjannut Adam Shankman toimi jakson koreografina. Joss Whedon sävelsi ja kirjoitti laulut, joiden kautta sarjan hahmot vastentahtoisesti kertovat toisilleen pettymyksensä, murheensa ja salaiset tunteensa. Fanit ottivat jakson omakseen ja sen katsomisesta on muodostunut perinne fanitapaamisissa. Rocky Horror Picture Show -näytösten kaltaisesti Buffy-fanit laulavat hahmojen mukana ja näin osallistuvat aktiivisesti yhteiseen katsomiskokemukseen.

Helpless -jakso näyttää meille Buffyn, joka on menettänyt fyysiset voimansa. Jaksossa tuodaan selkeästi esiin sarjan ideologiaa; tyttöjen ja naisten vahvuutta korostetaan, sekä näytetään naisiin kohdistuvan syrjinnän, ahdistelun ja väkivallan arkipäiväisyys. Buffy joutuu kokemaan maailman ”heikon tytön” näkökulmasta ja oppii, ettei vahvuus ole vain fyysistä voimaa. Yli kymmenen vuotta sarjan päättymisen jälkeen Buffy-faniyhteisöt toimivat vielä ympäri maailman ja saavat joukkoonsa uusien sukupolvia. Buffyn jatkuvalle suosiolle on monia syitä, mutta ehkä tärkeimpänä voidaan nähdä Buffyn merkitys yhtenä populaaritelevision vahvimmista naishahmoista.

– Minja Blom 21.2.2014