Mad Max – ukkosmyrsky (1985)

Mad Max Beyond Thunderdome/Mad Max
Ohjaaja: 
George Miller
Henkilöt: 
Mel Gibson, Bruce Spence, Tina Turner
Maa: 
Australia/USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
107 min
Teemat: 
MAD MAX X 3
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Roger Ebert intoutui pitämään Mad Max – ukkosmyrskyä (Mad Max Beyond Thunderdome,1985) koko trilogian ja peräti yhtenä vuoden parhaimmista elokuvista. Kulkupelinsä menettänyt Max pääsee vihdoin orastavan sivilisaation liepeille, kameleiden vetämänä. Bartertown on matriarkan (Tina Turner) hallitsema kaupunki, jossa kansa nauttii raaoista sirkushuveista ja kaikki on kaupan.

Mad Max, suomalaisittain Asfalttisoturi-sarja, alkoi road moviena ja kääntyi toisessa osassaan lännenelokuvan muottiin. Kolmannessa osassa tieteiselokuvan rooli vahvistui ja kyse oli lähinnä seikkailuelokuvan eri lajien muovaamisesta tulevaisuusfantasian suuntaan. Postapokalyptisen maailman toivelistalla ovat paremman elokuvan kaipuu ja sopivan messiaan odotus.

Elokuva lähtee liikkeelle tilanteesta, jossa atomiasein käydystä sodasta ovat säästyneet vain ihmiskunnan rippeet. Vanha sivilisaatio on hävinnyt. Eloonjääneiden helvetti ei päättynyt sotaan, sillä taistelu jatkuu, nyt siansonnasta jalostetulla metaanikaasulla toimivan rakennuskompleksin herruudesta. Tällä lätillä on vielä vastakohtansa, paratiisi, jota asuttavat lapset. Siellä sivistyksen jäänteet ovat vielä voimassa: vaalinnan kohteena ovat pilvenpiirtäjät, levysoittimet, tietokoneet ja muut aiemmin elintason mittareina toimineet asiat. Sen sijaan erämaan keskeltä löytyvässä Bartertownissa kaikki on kaupan, mukaan lukien ihmiselämä. Kolmas keskeinen paikka maailmassa on Thunderdome, huvittelupaikka, joka toimii myös erinäisten rangaistuksien täytäntöönpanon tilana. Sinne ilmestyy Mad Max Rockatansky, joka haluaa takaisin varastettua omaisuuttaan, aavikolla arvokkaat kamelivankkurit. Mutta se on mahdollista vain erinäisten vastapalvelusten kautta. Täti antaa Maxille tehtäväksi tuhota Alamaailmaa hallitsevan Mestari Mestaajan. Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo.

"Elokuva on kolmikosta selvimmin tuote – kansainvälisille markkinoille tähdätty spektaakkeli, jossa mahtavien lavasteiden, rocktähti Tina Turnerin osasuorituksen ja tunnuslaulun kaltaiset sivuseikat ovat varastamassa päähuomiota Max-eepokselta", Pekka Eronen valitti Aamulehdessä (14.8.1986). "Sankarin ohimot ovat harmaantuneet entisestään ja yhteisöelämä on kehittynyt villeihin keskiaikaisfuturistisiin muotoihin. Lapsiryhmän myötä luodaan kiinnostava näkökulma uskonnollisuuden syntyjuuriin. Hieman väkinäisesti viedään lävitse pakollinen western-numero, joka on tällä kertaa muunnelma junaryöstöstä."

Mad Max -elokuvasarja on väkivaltainen. Iltalehden esittelyssä (11.10.1985) todettiin, että Mad Max – Ukkosmyrsky "liikkuu välillä raakuuden ja sairaan mielen alueilla. Esimerkiksi elokuvassa käytetyt massakohtaukset fasistisine huutoineen tuovat mieleen modernit keskitysleirit. Kaksiottelukohtaus Maxin ja Mestarimestaajan välillä on kuin hyvän tason urheilutapaus, ja kuvaa hyvin villiintyneiden katsojien reaktioita riehakkaissa tilanteissa." Elokuva pääsi levitykseen Suomessa leikkaamattomana, päinvastoin kuin sarjan ensimmäinen osa; Iltalehden maailmaa ennen videolakia (1987) kuvaavin sanoin: "Se on kielletty elokuva. Sitä on saatavana hyvin varustetuista videoliikkeistä."

– Jari Sedergren 26.7.2006