Ghostbusters II (1989)

Ohjaaja: 
Ivan Reitman
Henkilöt: 
Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Sigourney Weaver
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Harold Ramis, Dan Aykroyd
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
104 min
Teemat: 
GHOSTBUSTERS DOUBLE BILL
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Suositun tieteiskomedian jatko-osassa nähdään tutut parapsykologitiedemiehet, jotka ovat lähteneet kukin omille teilleen putsattuaan ensimmäisessä osassa New Yorkin sitä piinanneista haamuista. Jengi kokoontuu jälleen, kun mystinen maalaus taidemuseossa alkaa oikutella ja yliluonnolliset ilmiöt kaupungilla lisääntyvät.

Haamut ovat palanneet New Yorkiin Ivan Reitmanin ohjaaman vuoden 1984 superhitin Ghostbustersin jatko-osassa. Ensimmäisen elokuvan tapahtumien jälkeen kaupunki on kiittämättömyyttään haastanut sankarimme oikeuteen ja vaatii vahingonkorvauksia, mutta kun uusi vaara nostaa päätään, kutsutaan Peter, Ray, Egon ja Winston jälleen apuun. Tällä kertaa vuosisatoja sitten kuollut viheliäinen despootti Vigo karpatialainen herää henkiin entisöidystä muotokuvastaan ja uhkaa tuhota kaupungin. Juonen keskiössä on jälleen paranormaalin energian magneetti Dana, jonka lasta Vigo tarvitsee tullakseen uudestaan lihaksi. Seuraa seikkailu, joka tehokkaasti sekoittaa komediaa ja kauhua keskenään.

Ghostbusters II tuo onnistuneesti ensimmäisen osan elementit 1990-luvulle. Elokuvan tapahtumia säestää Run DMZ:n mehukas versio Ray Parker Jr:n Ghostbusters-teemasta ja erikoistehosteet ovat saaneet entistä suuremman roolin. Pääosassa on kuitenkin yhä Bill Murray ja hänen koominen charminsa, joka Ghostbusters II:ssa käy ylikierroksilla. Elokuva osaa myös tehdä ivaa itsestään ja Hollywood-koneistosta. Teattereissa sitä edelsi vain pari kuukautta aikaisemmin ensi-iltansa saanut Tim Burtonin Batman, joka aikoinaan räjäytti pankin elokuvien oheistavaramarkkinoilla. Ghostbusters II:n taustalla jylläsi vastaavanlainen markkinakoneisto, ja elokuva tiedostaa tämän pilke silmäkulmassa, kun Harold Ramis kauppaa elokuvassa kursailemattomasti Haamujengi-krääsää.

Ghostbusters II ennusti onnistuneesti tulevaa. Elokuvan limainen antagonisti haamumönjä saa voimansa kirjaimellisesti yhteiskunnan pahoinvoinnista ja ”huonoista viboista”. New Yorkin asukkaat ovat tyystin unohtaneet ensimmäisen elokuvan paranormaalit tapahtumat ja kosketuksensa tuonpuoleiseen. Paluu arkeen on väistämätön eikä yhteiskunta anna aikaa käsitellä traumoja. Protonisädepyssyinensä sankarimme taistelevat itse maailman kyynisyyttä vastaan. Metafora on oivallinen, sillä Ghostbusters II oli eräänlainen 80-luvun blockbuster-komedian kylläisyyspiste. Se oli lajissaan viimeisiä ja edustaa aikaa, kun Hollywood vielä rakensi suuren budjetin elokuvia komediallisille elementeille ja genren supertähdille. Saturday Night Livessa uraa tehneet Bill Murray ja Dan Aykroyd olivat vetonauloja tavalla, johon eivät nykypäivän koomikot kykene ja Harold Ramisin käsikirjoitus antaa heille tilaa temmeltää. Jää nähtäväksi, pystyykö tänä kesänä ensi-iltaan tuleva Paul Feigin Ghostbusters-uudelleenfilmatisointi palauttamaan komedian genrelle sitä arvostusta, jota se ennen nautti, vai luottaako se ajallemme tyypillisesti silkkaan nostalgiaan. Ray Parker Jr:n ajaton tunnusmelodia ainakin on yhä mukana.

– Aleksi Vauhkonen 21.7.2016