Ihmemaa Oz (1939)

The Wizard of Oz/Trollkarlen från Oz
Ohjaaja: 
Victor Fleming
Henkilöt: 
Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley
Lisähenkilöt: 
musiikki Harold Arlen, E. Y. Harburg • pukusuunnittelu Adrian
Maa: 
Yhdysvallat
Tekstitykset: 
suom. tekstit
Ikäraja: 
7
Kesto: 
98 min
Teemat: 
LASTENLEIKKIÄ
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Ihmemaa Oz (1939) on Technicolor-väreissä hehkuva musikaaliklassikko, jossa Dorothy-tyttö (Judy Garland) ystävineen etsii kotia, rohkeutta ja onnen avaimia. Elokuvan ikimuistoisiin kappaleisiin kuuluu "Over the Rainbow".

Elokuva oli valmisteilla kuusi vuotta. Vuonna 1937 tuottajaksi nimettiin Mervyn LeRoy, kumppaninaan Arthur Freed. Freedillä oli keskeinen vaikutus elokuvan emotionaaliseen kehittelyyn. Laulut äänitettiin ennen kuvauksia: menettelyä oli aikaisemmin käytetty ainoastaan piirroselokuvissa. Suuritöinen “The Jitter Bug” -numero leikattiin pois. “Over the Rainbow” oltiin myös vähällä poistaa, kunnes Freed uhkasi irtisanoa itsensä elokuvasta.

Ohjaajaksi nimettiin ensin Norman Taurog, mutta työn aloitti Richard Thorpe, jota seurasi nopeasti George Cukor. Cukor neuvoi Judy Garlandia esiintymään maalaistyttönä eikä satuprinsessana. Kun Cukor siirtyi Tuulen viemään, Ihmemaa Oz sai ohjaajakseen Victor Flemingin. 2½ kuukautta myöhemmin Flemingin vuoro oli siirtyä Tuulen viemään, ja Ihmemaa Ozin ohjasi loppuun King Vidor. Kohtaukset maatilalla (mukaanlukien “Over the Rainbow”), pyörremyrskykohtaukset sekä “Professori Marvel” -kohtaukset ovat Vidorin ohjaamia.

Satumusikaalin klassikko on osoitus tuotannon neroudesta: suuren työn ja monien henkilövaihdosten jälkeen osatekijät loksahtivat lopulta kohdalleen. 16-vuotiaasta Judy Garlandista elokuva teki kansainvälisen tähden; silmät kyyneltyvät jo johdannossa Garlandin laulaessa “Over The Rainbow”. Pyörremyrsky tempaa Dorothyn ja hänen koiransa Maiskismaahan; mustavalkoisesta todellisuudesta siirrytään Technicolor-fantasiaan. Punaiset taikakengät jalassa Dorothy talsii Keltaista tiilitietä kohti Smaragdikaupunkia, jossa Ozin taikurin on määrä auttaa hänet takaisin kotiin. Matkakumppaneina ovat pelokas leijona, aivoton variksenpelätti ja sydämetön peltimies. Sadun ja fantasian merkitys on hienosti oivallettu, ja taustalla olevat perheen tunnelataukset ovat aitoja. Garlandin roolisuoritus on unohtumaton kuvaus viimeisestä sukelluksesta lapsuuden maailmaan.

–  Lähteenä American Film Institute Catalog of Feature Films. 1931-1940 (1993)  AA 12.3.1995