Prinsessan ryöstö (1987)

The Princess Bride/Bortrövad prinsessa
Ohjaaja: 
Rob Reiner
Henkilöt: 
Cary Elwes, Robin Wright, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Billy Crystal
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
95 min
Teemat: 
SATUJEN MAASSA
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
käsikirjoitus William Goldman romaanistaan
Kuka ei voisi olla pitämättä Prinsessan ryöstöstä (The Princess Bride, 1987)? Rob Reinerin komedia on hulvaton, satiirinen ja täydellisen romanttinen, dialogi pursuaa lentäviä lauseita. Cary Elwes ja Robin Wright ovat erilleen joutuvat rakastavaiset, Mandy Patinkin miekkataituri Inigo Montoya ja Peter Falk kertojaukki.

Lukiessaan pojanpojalleen (Fred Savage) lapsuutensa suosikkikirjaa isoisä (Peter Falk) luulee, että sen taika piilee huimapäisissä seikkailuissa ja romantiikassa. Todellisuudessa tarinan viehätys piilee siinä rakkauden ja mielikuvituksen täyteisessä siteessä, jonka se virittää lukijassaan ja kuulijassaan. Mikään elokuva ei voi saavuttaa aidon kokemuksen lämpöä, mutta Rob Reinerin Prinsessan ryöstö tulee Spielbergiäkin lähemmäksi sitä.

Tapahtumapaikkana on Florinin satuvaltakunta keskiajan tienoilla. Nimihenkilö Buttercup (Robin Wright) on koppava maalaistyttö, jonka rakastetun, renki Westleyn (Cary Elwes), luullaan kuolleen. Buttercup on joutunut kihloihin läpimädän prinssi Humperdinckin (Chris Sarandon) kanssa. Mutta Westley onkin elossa ja yrittää pelastaa mielitiettynsä apunaan miekkaileva espanjalainen Inigo Montoya ja sympaattinen jätti Fezzik (Andre the Giant).

William Goldmanin käsikirjoitus, joka perustuu hänen hilpeän vanhanaikaiseen romaaniinsa vuodelta 1973, ei kavahda sankarillisen fantasian kaavoja, vaan mässäilee niillä. Tarina on suodatettu sekä isoisän että pojanpojan mielikuvituksen läpi. Se tuo mieleen vuoroin N.C. Wyethin Ihmemaa Oz -kuvituksen, vuoroin Errol Flynn -miekkamieselokuvat, vuoroin ne tv-piirrossarjat ja sarjakuvalehdet, joita pojan huoneessa näkyvät Captain America- ja He-Man-lelut edustavat.

Prinsessan ryöstö on hyväntuulista viihdettä. Rob Reiner suoriutuu komediaosuuksista moitteettomasti ja tekee lisäksi elokuvasta hauskan ja sympaattisen tavalla, joka menee gag-tasoa pitemmälle. Tuloksena on rento ja leppoisa elokuva. Kun Westley ja Inigo äityvät miekkailemaan keskenään he juttelevat samalla keskenään ystävällisesti ja ylistävät toistensa taitoja.

Suurin avu on upea näyttelijäkunta. Lähes kaikki esiintyjät ymmärtävät käsillä olevan aiheen vaatiman tyylittelyn. (Robin Wrightin karu Buttercup on ainoa merkittävä poikkeus.) Avainhenkilöksi kohoaa Mandy Patinkinin Inigo Montoya. Espanjalaisella korostuksella puhuva Inigo on sekä maanläheinen että elämää suurempi hahmo. Hänen yhteenottonsa kuusisormisen kreivin (Christopher Guest) kanssa, joka on murhannut hänen isänsä, on vain sivujuonen ratkaisu, mutta Patinkin tekee siitä Prinsessan ryöstön emotionaalisen kohokohdan. Oikeudenmukaisessa maailmassa hänelle kuuluisi Oscar-ehdokkuus.

Nick Allderin erikoistehosteet (verenhimoiset ankeriaat ja "epätavallisen kokoinen jyrsijä") sopivat hauskasti Reinerin tyyliin. Ja kun Fezzik kiipeää köyttä pitkin huimaaville Hulluuden kallioille, matte-tekniikan vaikutus on lumoava. Tällaiset kohtaukset kompensoivat Prinsessan ryöstön rakenteellisia heikkouksia siinä määrin, että tarinan päättyessä katsoja on yhtä pettynyt kuin kuulija-pikkupoikakin siitä, että se loppui niin äkkiä.

– Harry McCrackenin mukaan (_ACinefantastique_a, March 1988) AA 1992