Seabiscuit – amerikkalainen legenda (2003)

Seabiscuit/Seabiscuit - en amerikansk legend
Ohjaaja: 
Gary Ross
Henkilöt: 
David McCullough, Tobey Maguire, Jeff Bridges
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
143 min
Teemat: 
HEVOSKESÄ
LAPSILLE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Laura Hillenbrandin romaanista
Seitsenkertainen Oscar-ehdokas Seabiscuit – amerikkalainen legenda (2003) kertoo vaikeasti käsiteltävästä kilpahevosesta, jonka luottamuksen hevosen hoitaja onnistui voittamaan. Elokuva perustuu Laura Hillenbrandin kirjaan 1930–1940-lukujen tunnetusta Seabiscuit-nimisestä kilpahevosesta, jonka odottamaton menestys toi toivoa Yhdysvaltojen laman keskelle. Seabiscuitin luotto-jockeyta esittää Tobey Maguire.

Seabiscuit on vuonna 2003 valmistunut ratsastusurheiluelokuva. Sen ohjasi myöhemmästä Nälkäpeli-elokuvasta tuttu Gary Ross. Seitsemän Oscar-ehdokkuuden elokuva perustuu löyhästi Laura Hillebrandtin tietoteokseen Seabisquit: An American Legend.

Seabisquit oli eräänlainen tilastoihme. Hevosta ylenkatsottiin jo pienen kokonsa vuoksi, mutta kun sitten menestystä alkoi raveissa vastoin odotuksia tulla, siitä tuli valtaisa mediasensaatio Yhdysvalloissa suuren laman aikana.

Hevosen mukana menestystä saa myös päärooleissa oleva kolmikko omistaja, jockey ja valmentaja. Kolmikon vastoinkäymisillä elämässä – käytännössä siis tunne-elämällä – on merkittävä osuus elokuvan tarinasta. Radalla draamaa luo se, että Seabisquitilla on oma kilpailijansa, newyorkilaisen miljonäärin omistama War Admiral.

Ross osaa säilyttää (eläintäyteisessä) inhimillisessä tarinassaan roiman annoksen realismia välineinään kertojan ääni ja arkistokuvat. Kuvaaja John Schwartzmanin ja ohjaajan yhteistyö tuottaa myös upeata jälkeä radalla, kilpailun tuoksinassa.

– Jari Sedergren 2017