Swimming Pool (2003)

Ohjaaja: 
François Ozon
Henkilöt: 
Charlotte Rampling, Ludivine Sagnier, Charles Dance
Maa: 
Ranska/GB
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
103 min
Teemat: 
CHARLOTTE RAMPLING
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Ranskalaisen tyylitaiturin François Ozonin elokuvassa Swimming Poolissa (2003) Charlotte Rampling on menestynyt dekkarikirjailija, jonka tulisi työstää seuraavaa romaniaan kustantajansa huvilalla. Tyhjän paperin kammo piinaa eikä tilannetta helpota kustantajan nokkava tytär, joka ehkä muistuttaa kirjailijaa liikaa hänen omasta nuoruudestaan.

Swimming Pool on François Ozonin toinen elokuva englantilaisen näyttelijän Charlotte Ramplingin kanssa. Kriitikko- ja yleisömenestys Hiekan peitossa -elokuvassa (Sous de Sable, 2000) Ramplingin esittämä nainen yrittää saada jälleen elämästään kiinni miehensä äkillisen katoamisen jälkeen. Swimming Poolissa on kyse osittain samasta asiasta, kadonneen elämänhalun ja taiteellisen luomisvoiman uudelleen löytämisestä. Hillityn kuorensa alla molempien elokuvien naiset ovat selittämättömien halujensa ja muistojensa repimiä.

Sarah Morton (Rampling) on menestynyt dekkarikirjailija, jolla on writer's block. Tekstiä ei synny ja kun hänen vanha ystävänsä ja kustantajansa (Dance) tarjoaa mahdollisuutta vetäytyä kirjoittamaan maaseudun rauhaan Ranskan Provenceen, Sarah ei epäröi. Yllättäen huvilalla on myös kustantajan tytär Julie (Sagnier). Naiset ovat toistensa pelikuvia. Julien töykeys, laiskuus ja päämäärättömyys sekä seksuaalinen viettelevyys törmäävät Sarahin viileään muodollisuuteen ja velvollisuudentuntoisuuteen. Erityisesti Julien vapaamielinen seksuaalinen käytös ärsyttää konservatiivista kirjailijatarta.

Luomistyö ei ole näissä olosuhteissa helppoa. Tyhjän paperin kauhu heijastuu Sarahin ikkunasta näkyvässä uima-altaassa, josta ajatuksen idut aluksi vain heijastuvat takaisin, jalostumatta ideoiksi. Allas paljastuu kuitenkin myös luovuuden ja eroottisen energian lähteeksi, elokuvan keskeiseksi näyttämöksi. Vesi on tärkeä elementti Ozonille. Hiekan peitossa -elokuvassa meri edusti vaarallista ja hallitsematonta. Uima-altaat sen sijaan ovat rajattuja ja osittain kesytettyjä tiloja, metaforia todellisuuden ja fantasian haltuunotolle.

Swimming Pool muistuttaa paljolti myös Ozonin lyhytelokuvaa Regarde la mer (1997). Myös sen päähenkilö on englantilainen nainen, joka on vetäytynyt eristyneeseen loma-asuntoon jossakin Ranskan rannikolla. Rauhan rikkoo pihalle saapuva nuori nainen, joka on monessa suhteessa päähenkilön vastakohta tai sellainen, kun hän itse on nuoruudessaan ollut. Myös Swimming Poolin Sarah viittaa merkitsevästi nuoruuteensa 'svengaavassa Lontoossa'. Elokuvallisia viittauksia Poolista on löydettävissä myös Henri-Georges Clouzotin klassikkoon Pirulliset (Les Diaboliques, 1954).

– Pasi Nyyssönen 28.4.2005/2016, lähteitä: Charlotte Ramplingin urasta ja tähtikuvasta Ginette Vincendeau, Aging Cool, Sight and Sound 9/2003