Helmiä ja sikoja (2003)

Pärlor och svin
Ohjaaja: 
Perttu Leppä
Henkilöt: 
Mikko Leppilampi, Laura Birn, Amanda Pilke, Unto Helo, Timo Lavikainen, Jimi Pääkallo, Pekka Valkeejärvi
Lisähenkilöt: 
musiikki Pauli Hanhiniemi
Maa: 
Suomi
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
113 min
Teemat: 
SUOMEN NUORET KANKAALLA
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Helmiä ja sikoja (2003) on Perttu Lepän huumoria ja musiikkia täynnä oleva nuorisokuvaus, joka sijoittui Joensuun maisemiin. Nuorisonäyttelijät saivat yltä kyllin kiitosta. Olli-Matti Oinonen suitsutti Savon Sanomissa: ”Välillä vaikuttaa, että kamera olisi piilossa näyttelijöiltään ja se olisi käynnissä silloin kun ei pitäisi, ja veljesten elämä tallentuu autenttisimmillaan. Alkoholituotteetkin tuntuvat välillä olevan aitoja.”

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Perttu Leppä (s. 1964) valmistui Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolla taiteen maisteriksi vuonna 1995. Hän ohjasi lapsuuteen ja nuoruuteen liittyviä lyhytelokuvia kuten Yksi-yksi (1989), Karavaani (1992) ja Angora (1996) sekä puolipitkän nuorisoelokuvan Tyttöjä ja jäätelöä (1995). Leppä jatkoi nuorisoelokuvien parissa Pitkä kuuma kesä (1999) -elokuvassa. Osittain samat näyttelijät ja tekijät olivat mukana Lepän seuraavassa elokuvassa Helmiä ja sikoja (2003).

Helmiä ja sikoja -elokuvan käsikirjoituksen idea lähti Pitkän kuuman kesän kuvauksissa Joensuun Rantakylän kerrostalolähiössä kesällä 1998. Kuvauspaikalla oli käynyt melkoinen säpinä, kun siellä vieraili saman päivän aikana sekä ambulanssi että poliisiautoja. Paikalliset ihmiset kannustivat kuitenkin kuvausryhmää. Turun Sanomissa 29.8.2003 Leppä analysoi: "Vaikka siellä oli ankeaa, ihmisten hyväntuulisuus synnytti hyvän meiningin." Hän kertoo käsikirjoituksen tekemisestään: "Kirjoitan käsikirjoitukseni aina puhekielellä. Siinä vaiheessa mukana on myös sellaisia tapahtumia, jotka elävöittävät tarinaa, mutta eivät päädy lopulliseen elokuvaan."

Nuorten kaverusten sijaan Lepän tarinan keskiössä oli tällä kertaa Hirvosen veljessarja. Komedia kertoo neljästä aikuisuuden kynnyksellä olevasta veljeksestä, jotka joutuvat selviytymään itsekseen sen jälkeen kun perheen isä joutuu vankilaan. Veljeksille paljastuu että heillä on sisarpuoli Saara. Hänellä on epätavallisen kaunis ääni ja niinpä veljekset päättävät leipoa hänestä supertenavatähden.

Lehdistöesitteessä Perttu Leppä kertoo: "Päähenkilöt haettiin koekuvausten kautta. Vaikka tarina säilyi alkuperäisenä pitkin matkaa, roolihahmoja ja kohtauksia muokattiin uuteen uskoon yhdessä näyttelijöiden kanssa harjoittelujakson aikana, ja vielä itse kuvauksissakin." Koekuvauksissa kävi kaikkiaan 1200 ehdokasta, joita karsittiin vaihe vaiheelta. Uusina kasvoina elokuvissa nähtiin teatterikoululaiset Laura Birn ja gospel-musiikintekijän Jukka Leppilammen poika Mikko. Pikkusisarta Saaraa näyttelevä Amanda Pilke oli kuvausten aikaan 12-vuotias.

Helmiä ja sikoja tehtiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun kanssa. Kuvauksiin yhdistettiin ammattikorkeakoulun uusi elokuvakoulutusprojekti johon saatiin EU-tukea 200 000 euroa. Elokuvaa olikin tekemässä poikkeuksellisen laaja, 50-päinen kuvausryhmä. Leppä tyrmäsi lehdistöhaastatteluissa (esim. Keskisuomalainen 14.8.03) samankaltaisuuden Aleksi Mäkelän elokuvan Pahat pojat (2003) kanssa. Hän oli ehtinyt kirjoittaa viinatrokariveljesten myymälävarkauksia käsittelevän elokuvansa käsikirjoituksen ja saada sille tukea Suomen elokuvasäätiöstä ennen kuin Pahojen poikien esikuvista Koistisen veljeksistä edes tiedettiin julkisuudessa.

Elokuva sai useitapalkintoja Vuoden 2004 Jussi-gaalassa: Mikko Leppilampi palkittiin parhaasta miespääosasta ja Outi Mäenpää parhaasta naissivuosasta. Tšekin tasavallan lasten ja nuorten filmien festivaalin kansainvälinen lasten jury myönsi elokuvalle ensimmäisen palkinnon.

– Suomen kansallisfilmografian mukaan