Kahdeksas veljes (1971)

Den åttonde brodern
Ohjaaja: 
Pertti Pasanen
Henkilöt: 
Vesku Loiri, Kauko Kokkonen, Elina Katainen, Spede Pasanen, Simo Salminen, Ursula Rainio, Tarja Markus
Maa: 
Suomi
Ikäraja: 
S
Kesto: 
81 min
Teemat: 
SUOMALAINEN ELOKUVATUOTANTO
SIMO SALMINEN IN MEMORIAM
Suomalaisen elokuvan yleisönsuosio laski 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla entisestään, mutta kansansuosiota – ja elokuvateattereita – piti yllä Spede Pasasen tuotanto. Speden paras elokuva Kahdeksas veljes (1971) on kunnianhimoinen satiiri, huijauskomedia, jossa on Frank Tashlinin tyylisiä mainosparodioita ja yllättäviä unijaksoja.

Kahdeksas veljes oli Spede Pasasen tuottamista elokuvista järjestyksessä yhdeksäs, mutta vasta hänen ensimmäinen oma ohjaustyönsä. Tarinan lähtökohta on Spedelle tunnusomaiseen tyyliin fantastisen lennokas: Aleksis Kivi ei aikoinaan kertonutkaan koko totuutta, sillä Speden tietojen mukaan Jukolan poikueeseen kuuluu kahdeksaskin veljes! Jostakin vähäpätöisestä seikasta johtuen tämä mies, Jalli Riivatsalo, syntyy satakunta vuotta muiden veljesten jälkeen ja elää kaikkein nykyaikaisinta nykyaikaa.

Kahdeksas veljes on kenties se elokuva, jossa Spede pääsee viljelemään koomikon ja humoristin lahjojaan vapaimmillaan ja “puhtaimmillaan”, sillä hän esiintyy “tekijänä” niin tuottajan, ohjaajan, käsikirjoittajan kuin pääosan esittäjänkin rooleissa. Speden kokonaistuotannossa elokuva luettiin syntyaikanaan hänen parhaimmistoonsa eikä arviota ole syytä muuttaa. Tarina etenee riuskasti, kerronnassa on seestyneisyyttä ja vapautuneisuutta, visuaalinen hahmotus ja tilannekomiikka toimivat tyydyttävästi. Monet kohtaukset ja jaksot ovat aidosti hauskoja kuten Simon freudilaisittain kiinnostavat Peppi-unet, mainosparodiat ja huijausoperaatiot.

Kahdeksas veljes on kenties myös se elokuva, josta Speden maailmankatsomus on selvimmin luettavissa. Jalli Riivatsalo on mies, jota riivaa menestymisen pakkomielle, mutta kaavasta poiketen hän haluaa hankkia mahdollisimman paljon rahaa mahdollisimman vähällä työllä. Hän aloittaa puhelinkeskuksena, mutta pääsee ennen pitkää suuren mainostoimiston johtajaksi ja rikkaisiin naimisiin. Elämän arvot on ehdollistettu liike-elämän pelinsäännöille, suurimmat toiveet ja pelot liittyvät rahan ansaitsemiseen ja niiden menetykseen (yleensä verotuksen muodossa). Jalli Riivatsalon tarina sivuaa myös markkina- ja kilpailumentaliteetin kielteisiä puolia muistuttaessaan lopun moraalisella opetuksella, kuinka rahan ja sosiaalisen aseman perässä juokseva ihminen kokee tappion emotionaalisella tasolla, tässä tapauksessa joutuessaan naimisiin väärän naisen kanssa.

Vesa-Matti Loirin roolisuorituksessa Jaska Hujasena voi aavistella jo aineksia pari vuotta myöhemmin syntyneeseen Turhapuro-hahmoon, mutta tässä elokuvassa Spede on vielä ehdottomasti hallitseva persoonallisuus. Paula Talaskiven aikalaisarvion mukaan Spede “on näyttelijänä nyt parempi kuin koskaan ennen, jollakin tapaa jopa tosiaan ‘kahdeksannen veljeksen’ tyyppiä: vähän holtiton, mutta silti rehtikin, lannistumaton ja hyväntuulinen, iloinen lapsekas jekkuilija, tyypillinen suomalainen jätkänvonkale ja esimerkillinen ison miehen ja ikilapsen yhdistelmä”. “Eikä tällaisia Spede-tyyppejä kasva joka oksalla”, lisäsi kirjoittaja. “Uskon että hänestä olisi käyttöä laajemmillakin markkinoilla, juuri tämän selkeän oman tyyppinsä ansiosta -- Ja nyt kun hän ei enää ilmeile liiaksi eikä etenkään irvistele, hän on pitkät tovit aika uljas ukko.”

– Eri lähteiden mukaan ST