Voi meitä! Anoppi tulee (1933)

Svärmor kommer!
Ohjaaja: 
Erkki Karu
Henkilöt: 
Mia Backman, Uuno Laakso
Lisähenkilöt: 
musiikki Georg Malmstén
Maa: 
Suomi
Ikäraja: 
S
Kesto: 
104 min
Teemat: 
ERKKI KARU
Lisätieto: 
Fred Duprezin näytelmästä • KAVI 2K DCP (2013)
Erkki Karun Voi meitä! Anoppi tulee (1933) on suomalaisen äänielokuvan farssin kantateoksia. Mia Backman esitti "vernissattavaa anoppia" ja Uuno Laakso appea, mutta valovoimaisinta teoksessa on Georg Malmsténin panos useilla lauluillaan, jotka Karu sanoitti.

Suomi-Filmi halusi hyödyntää helmikuussa 1933 ensi-iltansa saaneen Meidän poikamme merellä -elokuvan erinomaiseksi osoittautunutta yleisömenestystä valmistamalla tuota pikaa toisenkin elokuvan Georg Malmstén pääosassa. Aiheeksi valittiin Ruotsissa vuotta aikaisemmin suuren suosion saanut komedia Svärmor kommer, jota Suomessa ei ollut esitetty. Ruotsalainen elokuva, jonka ensi-ilta oli ollut Tukholmassa 18.4.1932, puolestaan perustui Fred Duprezin, Hai Stephensin ja Harry Lintonin näytelmään My Wife's Family. Sen kantaesitys oli ollut lontoolaisessa Garrick Theatressa maaliskuussa 1931 ja näytelmän ruotsinnettu versio saanut kantaesityksensä tukholmalaisessa Lilla Teaternissa 21.9.1932. Suomessa näytelmä nähtiin ensi kerran Koiton Näyttämöllä Helsingissä 23.3.1933 Tohtori Jokin -nimisenä.

Elokuva kuvattiin maalis-huhtikuussa kokonaisuudessaan Vironkadun studiossa, lukuunottamatta lyhyttä uima-allasjaksoa ja huvimajan räjähdyttämistä. Kapteeni Heikki Parkkonen kuvasi huvimajan räjähdyskohtauksen lievällä ylinopeudella puolustusvoimain uudella Askania-kameralla. Elokuvan erikoisuuksia oli myös liikkuvalla kameralla 100 %:sena kuvattu Georg Malmsténin ja Heikki Välisalmen kävellen käymä pitkä keskustelu. Pääkuvaajana oli ensimmäisen kerran virolainen Theodor Luts. Tästä eteenpäin hän toimi Suomi-Filmin pääkuvaajana neljän seuraavan vuoden ajan. Alkuteksteissä hänen sukunimensä on virheellisesti Lutz.

Elokuvassa on runsaasti Georg Malmsténin säveltämää musiikkia. Loppu poikkeaa Erkki Karun käsikirjoituksesta – poliisikamarikohtaukseen on lisätty "humalainen" Armas Fredman ja toisaalta tapahtumia lyhennetty tuntuvasti. Näyttelijöistä olivat Eva Virtanen ja Ellen Parviainen aikaisemmin esiintyneet parissa Valentin Vaalan elokuvassa. Eva Virtanen solmi avioliiton Erik Johanssonin (myöh. Jarma) kanssa ja kuului vuonna 1942 Oy Fenno-Filmin perustajaosakkaisiin. Jaana Ylhä oli Erkki Karun uusia löytöjä ja oikealta nimeltään Florjanna Gentzior. Mary (Spennert-)Hannikainen oli 1928 nähty elokuvassa Tukkijoella.

Elokuvan yleisömenestys teatteriesityskertojen mukaan laskien oli vuoden keskitasoa parempi, mutta jäi selvästi Meidän poikamme merellä -elokuvaa heikommaksi.

Näytelmästä on tehty Englannissa elokuvasovitus ainakin kolmasti, vuonna 1931 ohjaajana Monty Banks, 1941 Walter C. Mycroft ja vuonna 1956 Gilbert Gunn.

– Suomen kansallisfilmografia 1:n (1996) mukaan, Elonetista imuroiden AA 14.5.2014